Akyazıda Yaylalar İçin Beklenen Devrim Gibi Kararlar Alınmaya Başlandı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Akyazı Kaymakamı Ömer Kalaylı yaylası olan Mahalle Muhtarları ile bir toplantı yaptı. Toplantıya İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Mustafa Hekimoğlu, Ziraat Odası Başkanı Ali Şener Bayraktar, İlçe Ziraat Mühendisliği ile Akyazı Belediyesinden de yetkililer katıldı.

Basına açık toplantı

Akyazı Kaymakamlığı tarafından mera ve yaylaların korunması, kaçak yapılaşma ve betonlaşmanın önlenmesine ilişkin düzenlediği toplantıya İlçede görev yapmakta olan bakın mensupları da davet edildi. Davet edilmelerine rağmen sürekli olarak kapıdan dönmek zorunda kalan basın mensupları bu defa yapılan davette kapıdan döndürülmemeleri konusunda teyit ve garanti aldıktan sonra toplantıya katılmak üzere Kaymakamlığa gittiler.

Mera ve Yaylalarımızı korumak zorundayız

Toplantının başında konuşan Kaymakam Ömer kalaylı, mera, yaylak ve kışlakların mutlak surette korunması ve gelecek nesillere özelliğini kaybetmeden devir edilmesi gerektiğini söyledi ve 4342 Sayılı yasa ile de Mera, yaylak ve kışlakların koruma altında olduğunu ve hukuki durumu, tahsisler ve yararlanmaların nasıl yapılacağının belirlendiğinin altını çizdi.

Nisan 2017 ayından itibaren mera ve yaylaların korunması, özellikle de yaylalarda kaçak yapılaşmanın yapılmaması konusunda hassas davrandıklarını ve izin vermediklerini belirten Kaymakam Kalaylı, bahse konu olan alanların korunmasında Mahalle Muhtarları ile Belediyelerin kamu görevlilerine yardımcı olmakla görevli ve de sorumludurlar dedi.

Bakanlık ve Valilik işi sıkı tutuyor

Mera, yaylak ve kışlaklar özel mülkiyete geçirilemez, amacı dışında kullanılamaz, zaman aşımı uygulanamaz, sınırları daraltılamaz diyen Kaymakam Kalaylı, köy tüzel kişiliğine ait olan ve ortak olarak kullanılan bahse konu yerlerde bilerek mera, harman yeri, yol ve sulak gibi taşınmazlar malları kısmen veya tamamen zapt eden, bunlar üzerinde tasarrufta bulunan veya sürüp eken kimse ya da kimseler hakkında yasal işlem yapılmakta olduğunun bilinmesi gerektiğini belirterek, bu tür faaliyetleri görmesine ve bilmesine rağmen ihbar etmeyenlerinde suç işlediklerine dikkat çekti.

Konuşla ilgili olarak hem Bakanlığın hem de Valiliğin çok hassas olduğunun da altını çizen Kaymakam Kalaylı toplantıya katılanlara şu bilgileri verdi “ Mera, yaylak ve kışlaklarda betonlaşmaya ve kaçak yapılaşmaya asla izin v ermeyeceğiz. Hatta yaptığım gezilerde gördüm ki, bazı vatandaşlarımız sanki orası kendisininmiş gibi tel örgülerle çevirmiş. Bunlara da izin vermiyoruz.  Gelecek nesillere yaşanabilir doğal miras bırakmak bizim asli görevlerimizden biridir. O bakımdan yasalara aykırı hareket edenlere asla müsamaha etmeyeceğiz”

11 yaylamız var

Sakarya da en çok yaylaya sahip İlçe Akyazı’dır. Akyazı sınırları içinde 11 yaylamız mevcuttur. Bu yaylalarımızdan insanlarımızın amaca uygun yararlanmalarını temin etmek bizim görevimizdir diyen Kaymakam Ömer kalaylı, bazı yaylalarımızda amacına uygun olmayan binaları yıktık. Yıkmaya devam edeceğiz. Onun için el birliği ile bu güz elliklerimizi korumak, kollamak ve amacından uzak olarak kullanmak isteyenlere mani olmak boynumuzun borcudur dedi.

Vatandaş uyanık olmalı

Mera, kışlak ve yaylaklarda kaçak yapılaşmaya izin verilmemeye başlandığı günden itibaren daha önceki yıllarda bu tür yapılaşma sahibi olanların o yapılarını fahiş fiyatlarla satmak istediklerine dair bilgiler aldıklarını anlatan Kaymakam Kalaylı, mera, kışlak ve yaylakların tamamen Devlete ait olduğunu belirterek, vatandaşımız sakın ha aldanmasın. Parasını boşu boşuna rantçılara kaptırmasın. Çünkü o yerlerin tapusu satan kimselere ait değildir. Tapusu olmayan bir yeri satın almak parasını sokağa atmakla eşdeğerdedir dedi ve vatandaşı uyanık olmaya davet etti.

Hayvancılığımızın gelişmesi korumaya bağlıdır

Hayvancılık bizim olmazsa olmazlarımızdan biridir ve önemlidir. Eğer bizler yaylalarımızı ve meralarımızı korumaz ve oralarda kaçak yapımlaşmaya izin verirsek, buradaki alanlarımızı küçültmüş oluruz. Alanlarımız küçülünce de hayvancılık yapan vatandaşlarımız da hayvanlarını otlatacak yer bulmakta zorlanır. Eğer biz hayvancılığımızı geliştirmek ve dışa olan bağımlılıktan kurtulmak istiyorsak yaylak, kışlak ve meralarımızı mutlaka korumalı ve bu konuda çok duyarlı olmalıyız diyen Kaymakam Kalaylı, Nisan ayından bu yana başlatılan sıkı takipten İlçemizde yaşamakta olan insanlarımızın yüzde 95’inin hoşnut olduğunun altını çizdi v e bu uygulamaya devam edeceklerini açık bir şekilde bir kez daha deklere etti.

Bayraktar’da konuştu

Toplantıya katılan Ziraat Odası Başkanı Ali Şener Bayraktar’da Mera, kışlak ve yaylakların mutlak surette korunması gerektiğinin altını çizdi ve hayvancılık bizim için çok önemlidir. O nedenle yaylalarımız ve meralarımızda aynı ölçüde bizim için önemlidir dedi.

Pahalı üretip pahalı yediğimizi söyleyen Bayraktar, yaylalarımız da yetiştirilen hayvanların maliyetinin çok düşük hatta olmadığına dikkat çekti ve bugünkü konumuz olan mera, yaylak ve kışlaklarımızın korunması hepimizin asli görevidir dedi.

Bayraktar, koruma konusunda vatandaşında desteğinin şart olduğunu belirterek, bu konuları yaylası olan mahallelerimize giderek vatandaşlarımızla birebir görüşülerek anlatılması gerektiğini de belirterek, düzenlenecek olan bu tür toplantılara katılmaya hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

Muhtarlarda konuştu

Yaylası olan ve toplantıya katılan muhtarlardan bazıları da yaptıkları konuşmalarda konuyla ilgili olarak karşılaştıkları sorunları dile getirdiler ve özellikle ihbar konusunda büyük sıkıntı yaşadıklarını söylediler.

Birçok konuda olduğu gibi bu konuda da vatandaşın ihbar mekanizmasını çalıştırmadığına dikkat çeken Mahalle Muhtarları onlar da mera, yaylak ve kışlakların korunması istiyorlar ama kimseyle kötü olmak istemiyorlar o nedenle ihbar etmiyorlar dediler.kaynak:kenan certel

 

Akyazıda Yaylalar İçin Beklenen Devrim Gibi Kararlar Alınmaya Başlandı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Siyasi menfeatlar ön planda olduğu müddetçe sonuç alınamaz..

    Cevapla