Sakarya için şaşırtan veri… Zama rağmen tam gaz!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Doğalgaza bir yılda yüzde 42 oranında zam geldi. Hava sıcaklığının da önceki yıllara göre yüksek olmasına rağmen doğalgaz kullanımının önemli miktarda artması dikkat çekti

SOBALAR KURULDU
Doğalgaza bir yıl içinde gelen zamlar vatandaşın cebini yaktı. Düşük gelirli vatandaşlar yeniden sobaları kurarken, sokaklardan yükselen kömür kokusu arttı. Elektriğine gelen zamlarda gündemdeyken, bu gelişmelerin ilimizdeki doğalgaz kullanımını nasıl etkileyeceğini sorgulayan Sakarya Yenihaber şaşırtıcı bilgilere ulaştı.
10 MİLYON METREKÜP
Sakarya’da doğalgaz dağıtımından sorumlu AGDAŞ (Adapazarı Gaz Dağıtım A.Ş) firmasının Müşteri Hizmetleri ve İç Tesisat Müdürü Faruk Gürpınar, ilimizdeki doğalgaz kullanımının önceki yıllara göre önemli miktarda arttığını açıkladı. 2019 yılının ocak ayında 66 milyon 561 bin metreküp doğalgaz tüketilirken, bu miktar geçtiğimiz ay 10 milyon metreküp arttı.
AGDAŞ VERİLERİ 
AGDAŞ Müşteri Hizmetleri ve İç Tesisat Müdürü Faruk Gürpınar, 2017-2018-2019 ve 2020 yıllarında doğalgazın metreküp olarak ne kadar kullanıldığını, AGDAŞ’taki yatırım planları ve gelen zamlarla ilgili bilgilendirmede bulundu. Gürpınar, “AGDAŞ’ta bağlantı sayısı 269 bin iken bunun aktif abone kullanan sayısı 245 bindir” dedi.
DOĞALGAZ KULLANIMI ARTTI
2017 yılının ocak ayında 65 milyon 739 bin, Kasım ayında 45 milyon 288 bin, aralık ayında 51 milyon 588 bin metreküp doğalgazın kullanıldığını belirterek, “2018 yılının ocak ayında 60 milyon 678 bin, kasım ayında 42 milyon 789 bin, aralık ayında ise 65 milyon 400 bin metreküp doğalgaz kullanıldı. 2019 yılının ocak ayında 66 milyon 561 bin, kasım ayında 34 milyon 10 bin, aralık ayında ise 60 milyon 605 bin metreküp doğalgaz kullanılırken 2020 ocak ayında 75 milyon 745 bin metreküp doğalgaz kullanıldı. Geçmiş yıllara göre bu yıl daha sert bir kış geçti ve bundan dolayı geçmiş yıllara nazaran doğalgaz kullanımı haliyle arttı” dedi.
5 YILLIK YATIRIM PLANI
AGDAŞ’ta yatırım planlarını 5 yıllık planlayıp EPDK onaylandığını söyleyen Gürpınar, “Bu onay sonucunda planlanan bölgelere doğalgaz götürüyoruz. İmar sonucu genişlenen alanlarda da doğalgaz taleplerinde verilmeme nedeni arasında imar planının olmaması geliyor. Doğalgaz talep edilen bölgede imar planının olması gerekiyor. İmar planı yoksa doğalgaz hattı tesis edemiyoruz. İkinci verilmeme nedeni ise yol yapılmış oluyor ama terkleri yapılmamış oluyor. Mesela yol yapılmış ama halen şahıs malı olarak görülüyor. Tapuda terkleri yapılmamış oluyor ya da yol imar planlarına işlenmemiş oluyor. Bu gibi nedenlerden ötürü veremiyoruz” söyledi.
“FİYAT 3 PARAMETREDEN OLUŞUYOR”
2019 yılında 2 bin 42 adet servis kutusu talebinin olduğunu ve Bunların yüzde 86’sına olumlu cevap verildiğini kaydeden Gürpınar, “Dağıtım şirketi düzenlenen ve denetlenen bir kurumdur. Her ne kadar özel sektör olsa da tüm uygulamalarını kamu belirliyor. Dolayısıyla doğalgaz zamlarını AGDAŞ’ın belirleme gibi bir yetkisi yok. Doğalgazın fiyatı 3 parametre den oluşuyor. Birincisi doğalgazın alış fiyatı, ikincisi sistem kullanım bedeli ve üçüncüsü ÖTV’nin toplamından oluşuyor. Doğalgazın alış fiyatında doğalgazı biz BOTAŞ’tan temin ediyoruz. BOTAŞ’ta bir kamu kurumudur. Fiyatı da BOTAŞ belirliyor. Bizde onun üzerine sistem kullanım bedeli ve ÖTV’yi ekliyoruz” altını çizdi.
1 YILDA YÜZDE 42 ZAM
Vatandaşın, doğalgaz işlemlerinin tümünü sertifikalı firmalara yaptırmalarının altını çizen Gürpınar, “2019 yılının ocak ayından 2020 ocak ayına kadar doğalgaza yaklaşık yüzde 42 zam geldi. Altını çizerek ifade ediyorum, doğalgaz faturaları kış dönemlerinde yüksek geliyor ama bu durumda bile halen doğalgaz alternatifleri içerisinde en ekonomik yakıttır. Çünkü buna yıl bazında baktığımız zaman bir abone yaklaşık ortalama bin 500 metreküp gaz tüketir. Bin 500 metreküpün içerisinde ısınması, banyosu ve mutfağı dahil. Buna da bugünkü fiyatlarla yaklaşık yıl boyunca 3 bin TL bir ödeme yapılır” ifadelerini kullandı.

Sakarya için şaşırtan veri… Zama rağmen tam gaz!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir