Akyazıdan İha/Siha Üreten Gençler Yetişecek

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

THK “İHA/SİHA YAPAN GENÇLERİ  AKYAZIDANDA YETİŞTİRECEK”
1925 yılında, Atatürk’ün Bolu Milletvekili Cevat Abbas Bey’e; “Havacılık askeri bakımdan olağanüstü önemli, Avrupa, Amerika havacılığı ayrıca bir spor konusu olarak görmeye başladı, iyi düşünün. Biz de geç kalmayalım, bilgili, yürekli, kanatlı bir gençlik yetiştirelim. Hayalini geniş tut. Uçak yapmayı bile düşün. Cemiyeti kur ve bana çalışmaya başladığınızı bildir”. Sözüyle temelleri atılmış Türk Hava Kurumu, yıllar içinde Türk havacılığına eşsiz katkılar sağlamış, ve hem sivil hem de askeri havacılığın gelişmesinde önemli bir rol üstlenmiştir.

Türk Teyyare Cemiyeti ismiyle kurulmuş olan cemiyetin tüzüğünü; Yüzbaşı Fazıl, Üsteğmen Şakir Hazım, Pilot Fehmi Yemenli, Mazlum Keyüsk ve Vecihi Hürkuş hazırlamışlardır.

23 Nisan 1926’da Türk Havacılığının gereksinimi olan teknik personelin eğitilmesi amacıyla “Tayyare Makinist Mektebi” hizmete açılmıştır.

Ülkemizde ilk motor fabrikası da THK tarafından, Gazi Orman Çiftliği’nde kurulmuştur. Fabrikanın çalışmaları 1951 yılına kadar sürmüş olup dönemin getirdiği koşullar nedeniyle 18 Haziran 1952’de Makina ve Kimya Endüstrisi’ne devredilmiştir. Bu fabrika halen Türk Traktör Fabrikası olarak işletilmekte ve traktör üretimiyle ülke ekonomisine katkıda bulunmaktadır.

THK’nın 1925’ten bu yana havacılığın çeşitli dallarında yetiştirdiği Türk gençler, sadece teknik ve sportif faaliyetlere katılmakla kalmayarak, yurt savunmasında da etkin rol almıştır.
Bunun en canlı örneğini 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’ndan görülmüştür. Hava İndirme Harekâtına, o dönemde askerlik görevini paraşütçü olarak yapan kurumun yetiştirdiği gençler teşkil ediyordu. Harekât esnasında kurumun uçak ve pilotlarına da önemli görevler verilmiştir.

Türk havacılığının gelişmesinde bu kadar etkin rol oynayan THK, son yıllarda çeşitli nedenlerle asli faaliyetlerinden uzaklaşmıştı. Kurumu asli ve etkin faaliyetlerine tekrar döndürmek, Türk havacılığına daha fazla katkı sağlamak amacıyla üst yönetim değişti.

Bu vesileyle THK Akyazı Şube Başkanlığı da yeniden yapılanmış ve yeni yönetim kurulu ataması yapıldı.

THK Akyazı Şube Başkanı olarak Kasım Adem ALTUN,
Yönetim Kurulu Üyeleri ise; İlyas ASAN, Yener KILINÇ, Mehmet YAYLA, Recep KODALAK, Furkan SARICA olarak atama yazıları kendilerine tebliğ edildi.

Yeni yönetim, 26 Haziran 2022 tarihinde Eskişehir’in İnönü ilçesinde THK himayesinde yapılan
“Havacılık Festivaline” katılmış ve çok değerli bilgiler edinilmiştir.

Akyazı gençliğine havacılığı sevdirmek adına, havacılıkla ilgilenen gençler, THK İnönü Eğitim Merkezindeki çok çeşitli kurs programlarına dahil edilecek, uçuş eğitimleri, yamaç paraşütü sertifika programları gibi olanaklara erişim imkanına sahip olacaklardır.
Bunun yanında Akyazı’da uygun bir merkezde model uçak atölyeleri ile gençlerin havacılığa ilgisi artırılacaktır.
Bu vesileyle, İHA/SİHA üretebilen, ülkemiz havacılığına katkı sağlayan gençlerin yetişmesi hedeflenmektedir.

Yeni atanan yönetim ilk olarak geçmiş dönemlerde THK Şube Başkanı olarak uzun yıllar görev yapmış olan Sayın Muzaffer BAŞER’I ziyaret etmiş ve tecrübelerinden istifade imkanı bulmuştur.
Kendisine hizmetleri için teşekkür edilerek, plaket takdimi yapılmıştır.

 

Akyazıdan İha/Siha Üreten Gençler Yetişecek

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir