“Halit Molla (Akın)”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

(1887, 1961) Adapazar’lı Kuva-yı milliyecilerin en büyüğü, Adapazarı’na ilk giren.

21 Haziran sabahı Halit Molla Taşkısığı’ndan gelerek şehre girmiş, sokak başlarına örer nöbetçi koyarak ilerlemiş, Orhan Camii’nden bizzat sabah ezanını kendisi okumuş, minareden halka: “Korkmayın biz geldik” diye konuşma yapmış, ardından da çekilmekte olan düşmanı Araba Fabrikası’na (T.Z. D.K) doğru takip etmiştir.

Halit Molla Milli Mücadele tarihinde, vatansever bir aşkla çalışmış; özü, sözü doğru bir Türk köylüsüdür.

Adapazarı’nın 21 Haziran’da kurtuluşundan sonra Serdivan cephesini Ethem Şevki Bey’e teslim eden Halit Molla Mürettep Kolordu komutanı Kâzım Bey’den aldığı emir üzerine 300 kişilik mevcutla Akmeşe yoluyla Durhasan Köyü mezarlığında karargâh kurdu. Diğer kol kumandanı Halit Pehlivan ve Rıze Bey’le anlaşarak İzmit’e bir gece baskını tasarladılar. Fakat o gece düşman İzmit’i terketmişti. Mürettep Kolordu kıtalarına İzmit’i teslim ederek köyüne döndü.

Bir hafta sonra, Kocaeli Mürettep Kolordu kumandanı Kâzım Özalp’tan aldığı emir üzerine Mekece’ye 400 mevcutla gitti. Bir hafta istirahattan sonra Avdan Cephesi’nde gösterilen mıntıkayı teslim aldı. Burada kendisine “Kandıra Milis Zafer Tabur Kumandanı” ismi verildi. 600 mevcutlu düşmanla dört ay boyunca mücadele eden Halit Molla 15 Ocak 1922 ‘de görevi 18. Fırka kumandanı Emin Bey’e teslim etti. Halit Paşa’dan tezkere alarak köyüne döndü.

Halit Molla, ölümünden kısa süre önce kendisini ziyarete gelen zamanın Sakarya Valisi General Sedat Kirtetepe’ye:

“Cenazemde resmi tören istemiyorum, mezarım da diğer mezarlardan farklı olmasın.” demiştir. 1961 yılı Mart ayında 74 yaşındayken köyünde vefat eden Halit Molla (Akın), bugün Söğütlü ilçesi sınırlarındaki Kızılcaali Sıraköy Mezarlığı’nda medfundur.

Vasiyeti aksine, gösterişli bir devlet töreni ile defnedilir. Ardından da kendisine diğer mezarlardan gösterişli bir kabir yaptırılır. (1)

1- Aynalıkavak Yazıları, Fahri Tuna, S:20-29

“Halit Molla (Akın)”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir