3.8 Lik Taşyatak Depremi Büyük Bir Depremin Habercisi Olabilir Mi?

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Jeofizik Müh. Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cengiz Kurtuluş ile araştırma görevlisi yüksek mühendisi Evrim Yavuz, Akyazı’da 10 Mart’ta meydana gelen depremin büyük bir depremin habercisi olabileceğini, nedenleriyle birlikte açıkladı.

Bizim Kocaeli Gazetesi’nin haberine göre, Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Jeofizik Müh. Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cengiz Kurtuluş ile araştırma görevlisi yüksek mühendisi Evrim Yavuz, geçtiğimiz hafta Akyazı ilçesinde meydana gelen 3.8 büyüklüğündeki depremle ilgili açıklamalar yaptı. Kurtuluş ve Yavuz, yaptıkları açıklamada şunları dile getirdi: “10 Mart 2016 tarihinde ve 19:49 yerel saatinde Sakarya ilinin Akyazı ilçesinde büyüklüğü 3.8 olan bir deprem kaydedilmiştir. Depremin derinliği 7.6 km olarak belirlenmiştir. Sakarya ilinin çeşitli ilçelerinde ufak çaplı korkuya yer açan bu depremin sonucunda can ve mal kaybı yaşanmamıştır. Kocaeli ilinin doğusunda yaşayan halk da bu depremi küçük çapta hissetmiştir.

67’deki depremi etkilemişti

Bölgenin geçmiş aktivitesine bakıldığında 1967 yılında Mudurnu Vadisi’nde 6.8 büyüklüğünde bir deprem kayıtlara geçmiştir. Başta Sakarya olmak üzere deprem sonucu oluşan kırığın batıya hareketinden dolayı Kocaeli ilinde de hasar kayıtlarına ulaşılmıştır. Ayrıca Mudurnu Vadisi depreminden sonra da bölgede 6 adet hasar yaratan deprem izlerine rastlanmıştır. Bölgenin büyük deprem üretme potansiyeli Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun kollara ayrıldığı büklüm olarak açıklanmaktadır.

Büyük depremi tetikleyebilir

Yine bölge ve yakın civarının deprem tehlikesine bakıldığında ve geçmişteki büyük depremler incelendiğinde Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun Pamukova’dan geçen orta kolunun deprem üretme potansiyeli bakımından zamanını doldurduğu gözlemlenmektedir. Bu nedenle 10 Mart 2016’da meydana gelen ve bundan sonra oluşabilecek küçük ve orta büyüklükteki depremlerin izlenmesi, büyük depremlerin habercisi olabilecekleri bakımından önem kazanmaktadır. Bu bölgedeki deprem boşluğunun yakın zamanda kapanabileceği düşünülürken, oluşacak büyük bir depremin etkilerinin Sakarya ve Kocaeli başta olmak üzere çevre illerde de yapısal hasara yol açacağı ön görülmektedir.”

Kaynak: Bizim Kocaeli

3.8 Lik Taşyatak Depremi Büyük Bir Depremin Habercisi Olabilir Mi?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir