Dijital Saat Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sandığınızdan Daha Eskiler

Gerçekten de öyleler, dijital saatlerin geçmişi, 1881 yılına kadar gidiyor. Josef Pallweber isimli Avustalyalı bir mucit, zamanı geleneksel mekanik saatler gibi kadranla değil de, gerçek rakamlarla göstermeyi düşünüyor. Çok basit bir sistem tasarlıyor: Rakamlar, yuvarlak bir çark üzerine yapıştırılıyor ve bir dişli yardımıyla teker teker değişiyorlar. Günümüzdeki modern dijital saatler ile alakaları yok demeyin, halen bu şekilde işleyen saat modelleri üretiliyor; özellikle Amerikan filmlerinde alarmlı saat şeklinde sık sık karşımıza çıkıyor. LED ekran kullanan modern dijital saatler içinse, 1970 yılına gitmek gerekiyor. Stanley Kubrick’in meşhur 2001 filminde kullanılmak üzere prototip şeklinde üretilen LED ekranlı bir saat, müthiş bir ilgi toplayınca piyasaya sürülüyor. Hareket eden hiçbir parçası omayan bu saatler, “kristal oskilatör” denen çok basit bir prensiple çalışıyorlar: Minik bir pil, yapay bir kristale elektrik sinyali gönderiyor, kristal özel bir freaknsta titreşerek zamanı ölçüyor ve dijital ekrana yansıtıyor. Quartz saatler ile karıştırmayın, quartz analog saatlerde kullanılan bir kristal.İsimli saat ise çok daha önemli.

Neden Bu Kadar Popülerler?

Dijital saat  popülerlik kazanmasının çok basit bir nedeni var: Ucuzlukları. Geleneksel mekanik ve analog saatler, elde üretildiklerinden ve yüzlerce minik parça içerdiklerinden hem pahalılar hem de zahmetli. Dijital saatler ise fabrikasyon bir şekilde binlerce adet üretilebiliyor. Doğal olarak fiyatları düşük. Ancak, hiçbir zaman analog saatlerin prestijlerine de sahip olamayacaklar, zira o “ağırlığı” taşımıyorlar. Bu gerçeğin farkında olan üreticiler, dijital saatlere yeni özellikler ekleyerek ilgi çekmeye çalışıyor: Günümüzde 100 metrede dahi su geçirmeyen, pusula, barometre, altimetre, hatta GPS içeren dijital saatler bulmak mümkün. Özelllikle sporculara ve outdoor aktiviteleri ile ilgilenen kişilere hitap eden dijital saatler, kolay kolay bozulmuyor, dayanıklı oluyor ve ekstra bir bakım da gerektirmiyorlar.

Dijital Saat Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Avantajları bu kadar çok olunca bir tane almakta fayda var açıkçası: Özellikle tatile veya doğaya çıkarken dijital bir saat daha fazla avantaj sağlıyor. Dijital bir saat alırken, normal bir elektronik ürün aldığınız zaman neye dikkat ediyorsanız onlara dikkat etmeniz gerekiyor: Üretim kalitesi. Elektronik parçaların kaliteleri farklı farklı olduğundan, ucuz bie dijital saat bazen bir ay bile dayanmayabiliyor. Oysa kaliteli parçaların kulanıldığı bir dijital saat, neredeyse sizden sonraki nesile geçiyor. Saati açıp içine bakmanız mümkün olmadığı için de, kalite kontrolü için yapabileceğiniz tek şey dünya markalarından şaşmamak. Markayı seçtikten sonra da, ihtiyaçlarınıza uygun özellikler aramanız gerekiyor. Sık sık açık doğada kamp yapan biriyseniz örneğin, barometre ve pusula içeren bir model size büyük faydalar sağlayacaktır. Yürüyüş yapan ve egezersizle ilgilenen bir kişiyseniz de, adım sayarlı ve nabız ölçerli bir model daha uygun olur. Dijital saatlerin en büyük avantajı da bu zaten, her ihtiyaca hitap ediyor ve inanamayacağınız özellikleri dahi içerebiliyorlar.

Dijital Saat Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir