Milli Ağaçlandırma Günü Akyazı’da Kutlandı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Milli Ağaçlandırma Günü Akyazı’da kutlandı
Akyazı’da Milli Ağaçlandırma Günü etkinlikleri kapsamında fidan dikimi gerçekleştirildi.

Akyazı Orman isletme Müdürlüğü ve Nahit Menteşe ilk ve Ortaokulu’nca Milli Agaçlandırma Günü etkinlikleri kapsamında fidan dikim töreni düzenlendi.

Programa Akyazı Kaymakamı Yakup Güney, Akyazı Belediye Başkanı Bilal Soykan, Akyazı Cumhuriyet Başsavcısı Ufuk Turan, Akyazı Orman işletme Müdürü Erkan Kılıç, protokol üyeleri, orman işletme müdürlüğü personelleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Akyazı Orman işletme Müdürü Erkan Kılıç, törende yaptığı konuşmada, 11 Kasım’ın Cumhurbaşkanı recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla Milli Ağaçlandırma Günü ilan edildiğini hatırlattı.

Kılıç; ”

Ormanlar ilk insanlardan beri barınak, yiyecek, su ve yakacak için kullanılıyor. Her gün de hayatlarımıza dokunmaya devam ediyor. Dünyamızın kara alanının üçte biri ormanlar kaplıdır. Dünyamızda birçok orman türü var ve hepsi hassas bir dengeye sahip. Sadece bir ağaç topluluğundan ibaret olmayan ormanlar; ağaçlarla birlikte diğer bitkiler, hayvanlar, mantarlar, toprak, su, iklim gibi canlı ve cansız varlıkların birlikte oluşturduğu aslında bir ekosistemdir.

NEDEN ÖNEMLİ?

Ormanlar yiyecek, kâğıt, inşaat malzemesi, ilaç ve soluduğumuz temiz hava da dâhil olmak üzere bizlere birçok kaynak sağlıyor. İçtiğimiz suyu filtreliyor, toprağı koruyor, su ve besin döngüsünü düzenliyor.

Ormanlar gezegenimizin akciğerleri, iklim değişikliğine neden olan karbondioksit ve diğer sera gazlarını atmosferden çekip depoluyor.

Türkiye yüzölçümünün yaklaşık yüzde 30’u orman, Ormanlar ülkemizde zengin biyolojik çeşitliliğe ev sahipliği yapıyor. Dünya’nın birçok bölgesinde yok olmuş, yüksek koruma değerine sahip, doğal yaşlı ormanlarsa, ülkemizde hala eşsiz yaşam alanları oluşturmaya devam ediyor.

Eski zamanlarda yeryüzünün büyük bir kısmı ağaçlar ile kaplıydı. Daha sonraki ilerleyen yıllarda, insanların bilinçsizce davranışları ve tüketici davranışları sebebi ile yok edildi. Yerini çoraklaşan topraklar, bozkırlar ve çöller aldı. Ormanlar bir yörenin iklimini etkiler ve oraya yağmur yağmasını sağlar. Aşırı soğukları ve aşırı sıcakları önler. Ormanlara zarar vermek, yasalarımıza göre bir suçtur. Orman suçları bağışlanamaz suçlar arasındadır. Bir ulusun uygarlık düzeyi, üzerinde yaşadığı toprakları ağaçlandırmasıyla ölçülür. Bizlere bu kadar yarar sağlayan ormanları korumalıyız. Çevrenin ağaçlandırılması ve ormanların korunması hem yurdumuzun hem de dünyamızın önemli bir sorunudur” dedi.

Programda öğrenciler, şiir ve şarkılar söyledi. Ardından fidan dikimi gerçekleştirildi.

Milli Ağaçlandırma Günü Akyazı’da Kutlandı