Dikkat !! Şap Aşısı Yaptırmayana 7 bin 731 TL Ceza Var

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şap hastalığı nedeniyle zor günler geçiren hayvan üreticilerini Bakanlık, şap aşısı yaptırmaları konusunda uyardı.

Şap aşısı yaptırmayana 7 bin 731 TL ceza var

Şap hastalığı nedeniyle zor günler geçiren hayvan üreticilerini Bakanlık, şap aşısı yaptırmaları konusunda uyardı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ülke genelinde  “Bölgesel Risklerin Azaltılmasına Dayalı Şap Hastalığının Kontrol ve Eradikasyon Projesi” kapsamında Şap Aşılama Kampanyası yürütülüyor. Türkiye’de görülen ve hızlı yayılım özelliği gösteren farklı bir A tipi Şap virüsü nedeniyle 2016 yılı ilkbahar ve sonbaharda kampanya devam edecek.

Üreticilerin hayvanlarına  5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereği şap aşısı yaptırmaları zorunlu. Şap aşısı yaptırmayanları ise 2016 yılı için 7 bin 731 TL idari para cezası bekliyor.

Ülkemizde yeni görülen ve hızlı yayılım özelliği gösteren farklı A tipi Şap virüsüne karşı Ankara Şap Enstitüsü Müdürlüğü tarafından aşı üretimi gerçekleştirildi. Bu kapsamda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yeni A tipi virüs için ülke genelinde 2016 yılı ilkbahar şap aşılama programının başlatılmasına karar verildi.

Bakanlığın taşra teşkilatınca yürütülen kampanyada uzman veteriner hekimler yer alıyor. Tarım il müdürlükleri şap aşısı uygulanmamış hayvanların sevklerine müsaade etmeyerek veteriner sağlık raporunu vermiyor. Üreticilerin mutlaka hayvanlarına aşı yaptırmaları ve daha ayrıntılı bilgi almak için de il ve ilçe müdürlüklerine müracaat etmeleri gerekiyor.

Halk arasında dabak olarak da bilinen şap hastalığı, bütün çift tırnaklı hayvanlarda rastlanan çok bulaşıcı viral bir hastalık. Ağızda, tırnakta ve memelerde yaralar oluşturan bu hastalık; süt ve et veriminde yüzde 10-35 arasında verim kayıplarına neden oluyor. Özellikle buzağı ve kuzular hastalığa karşı son derece hassas olup yüzde 80’lere varan oranlarda ölümlere yol açabiliyor.

Hastalıktan korunmanın yolu, 2 aylıktan itibaren hayvanların altı ay aralıkla yılda iki kez (ilkbahar, sonbahar) aşılanması olduğu belirtiliyor. Ayrıca hayvancılık işletmelerinde, temizlik ve dezenfeksiyon gibi önlemler ile dışarıdan yeni satın alınan hayvanlara şap aşısı yapılıp yapılmadığına da dikkat edilmesi gerekiyor.

Dikkat !! Şap Aşısı Yaptırmayana 7 bin 731 TL Ceza Var

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir