Yeni Askerlik Sistemi Nihayet Kanunlaşıyor

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Askerliğini Uzatacak Olan Erlere Maaş Haricinde de İmkanlar Sunulacak

Yeni askerlik sisteminin detayları artık belli oldu. Sistemde gönüllü olarak 6 ay daha askerlik yapmak isteyenlere maaş verileceği biliniyordu. Ancak son bilgilere göre bu erlere maaş haricinde de bazı olanaklar sunulacak.

Yeni askerlik sisteminde askerlik 6 aya indirildi. Fakat isteyen sınavları geçmesi durumunda bir 6 ay daha askerlik yapabilecek.

“2 BİN LİRA MAAŞ ALACAKLAR”

Mesele ile alakalı bilgi aktaran Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Bu dönemdeki aylık harçlık 2 bin lira kadar bir para olacak. Mehmetçik 6 ay daha burada vazifesini yapacak. Bunu yapmamız gerek çünkü 6 aya düşürdüğümüz vakit kadrolarımız boşalacak. Öyle olmaması için varsayımımız buradaki erlerimizin en az yarısının, üçte birinin kalması esasına dayalı.” sözlerini kullandı.

Yeni sistem askerliğini 6 ay fazla yapmak isteyenlere 2 bin lira haricinde farklı olanaklar da veriyor.

İşte o imkanlar:

-TOKİ ev alımında öncelik sağlanacak.

– İş kurabilmeleri için devlet bankalarından kredi verilecek.

– Muhtaç ailelere yardım yapılacak.

– Yükümlüler, askerlik hizmeti sırasında bedava toplu taşımadan faydalanacak.

– Askerlik ardından ise erlerin hizmet borçlanması, öğrenim kredisi, iş kuruna destek, hizmet süresi kadar sağlık sigortası yapılmasına da destek verilecek.

Yeni sistemin ayrıntıları:

-Askerlikle yükümlü herkes bir ay mecburi eğitim alacak. Ardından usta birliğine gidenler 5 ay daha askerlik yapacak.

– 6 aylık süre sona erdikten sonra, 6 ay daha kalıp kalmama sorulacak. Er, kalırım der ise sınavları geçmesi durumunda kabul edilecek.

– İkinci 6 aylık toplamda 12 aylık süre sona erdikten sonra, söz konusu ere askeriyede kalıp kalmak istemediği sorulacak. Koşulları uygunsa sözleşme imzalanacak.

– Bir senede 145 bin kişinin bedelli askerlik yapması mümkün. Sayı 145 binden fazla olursa; kura çekilecek.

-Bunun haricinde 2 senelik üniversite mezunu olanlar yedek astsubaylığa başvuru yapması durumunda kabul edilirlerse 12 ay vazife yapacak. İlk 2 ayda yedek astsubaylara harçlık, sonraki 10 ayda ise maaş verilecek.

-4 senelik üniversite mezunları da yedek subay olarak askerliğe başvurabilir. Kabul edilmeleri durumunda yedek subaylar gibi 12 ay askerlik yapacaklar. Kabul edilmezlerse yedek astsubaylığa da başvurma olanağına sahip olacaklar.

-Yeni sistemin bir diğer önemli ayrıntısı da uzman er /onbaşı/ çavuşların astsubaylığa, astsubayların subaylığa geçişlerinin mümkün olması.

-Yeni sistemde askerlik vazifesine er olarak başlayan bir kişi başarılı olması durumunda generalliğe dek yükselebilecek.

 

Yeni Askerlik Sistemi Nihayet Kanunlaşıyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir