Necip Fazıl’ın Vefatının 32. Yılı

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Necip Fazıl’ın Vefatının 32. Yılı

Eserleri ve kişiliği ile geçmişten günümüze damgasını vuran büyük sanat, aksiyon ve fikir adamı, şair ve yazar Necip Fazıl Kısakürek 25 Mayıs 1983 tarihinde vefat etti.

Şairliğe on yedi yaşında iken, annesinin arzusuyla başlayan Necip Fazıl Kısakürek Milli Mecmua ve Yeni Hayat dergilerinde çıkan şiirleriyle kendinden söz ettirdi. İstanbul Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nü bitirdikten sonra gönderildiği Fransız Sorbonne Üniversitesi dönüşü yayımladığı ilk şiir kitabı Örümcek Ağı ve ikinci kitabı Kaldırımlar onu çok genç yaşta çağdaşı şairlerin en önüne çıkararak edebiyat çevrelerinde büyük bir hayranlık ve heyecan uyandırdı. Toplamda 128 sayfaya ulaşan bu iki eser hakkında yazılanlar, eserlerin sayfa sayısını katlayacak kadar çok oldu.

Necip Fazıl, Büyük Doğu dergisinde çıkan yazıları nedeniyle hakkında açılan çok sayıda davada yüzlerce yıl hapisle yargılandı. 1962 yılından itibaren hemen hemen tüm Anadolu şehirlerinde verdiği konferanslarla büyük ilgi toplayan Necip Fazıl Kısakürek “Bir Adam Yaratmak, Çile, Batı Tefekkürü ve İslam Tasavvufu, O ve Ben, Çöle İnen Nur, Ulu Hakan II. Abdülhamid Han, Mü’min-Kâfir” başta olmak üzere her biri alanında çok büyük bir değer taşıyan çok çeşitli türde 100’ün üzerinde eser verdi.

“Sultan-üş Şuara” (Şairlerin Sultanı) unvanını kazanan büyük şair ve yazar Necip Fazıl Kısakürek 1980’de Kültür Bakanlığı Büyük Ödülü’nü, 1981’de “İman ve İslam Atlası” adlı eseriyle fikir dalında Milli Kültür Vakfı Armağanı’nı ve Türkiye Yazarlar Birliği Üstün Hizmet Ödülü’nü aldı.

Necip Fazıl’ın Vefatının 32. Yılı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir