17 Ağustos 1999 Marmara Depremi Şehitleri Akyazıda Anıldı

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sakarya Afet Bilinçlendirme, Afete Hazırlama ve Arama Kurtarma Derneği (SABAH), Akyazı’da deprem şehitlerini anmak için program düzenledi.

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 20. yılında hayatını kaybedenler için Akyazı Belediyesi ile S.A.B.A.H. derneğince anma programı gerçekleştirildi.
Bu yıl beşincisi düzenlenen anma programı Gazi Süleyman Paşa cami bahçesinde gerçekleştirildi.
Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Programda konuşan S.A.B.A.H. Derneği Başkanı İlhan Durgut, afetin en az zararla atlatılmasının yolunun toplumun eğitilmesiyle mümkün olduğunu ifade ederek; ” Sakarya’nın en önemli sivil toplum kuruluşlarından biri olan S.A.B.A.H. bu amaçla kurulmuş ve 5 yıldır yaklaşık 75 bin vatandaşa afet eğitimi verdi. Son 100 yılda ülkemizde meydana gelmiş depremleri, şiddetleri ve can kayıpları, yaralılar ve yıkılan binaları sayılar vererek anlatırken gördüğünüz gibi yurdumuzda depremlerin kaçınılmaz olduğu, bu veriler bizlerin de depreme hazırlıklı olmamız gerektiği sonucunu veriyor.” dedi
Programda depremde enkaz altında kalan kişinin enkazdan kurtarılışını gösteren bir video izletildi.
Deprem anında doğrular ve yanlışların anlatıldığı mini bilgi yarışmasının ardından Emekli İnşaat Mühendisi Zeki Gündüz, Sakarya ve Akyazı’daki depremler, binaların durumu, can kayıplarının nedenleri hakkında aydınlatıcı bilgiler verdi.
Geceye 17 Ağustos 1999 depreminde  İlçe Kaymakamı olan ve bu günün İstanbul Vali Yardımcısı Cemalettin Özdemi,  telefonla katılarak Akyazılılara “O  zor günleri, birlikte yaşadığımız acıları hiçbir zaman unutamadım depremde kaybedilen şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum Akyazılılara selam ve sevgilerimle” diye konuştu.
Gecenin son bölümünde 17 Ağustos 1999 da meydana gelen depremde Kısa adı TRAC olan Türkiye Radyo Amatörleri Derneği Sakarya Şubesi Başkanı Mehmet Turalıoğlu haberleşmenin kesildiği o günlerdeki amatör telsizcilerin yaptığı çalışmaları anlattı.
Davetlilere çorba ikramının ardından Gazi Süleyman Paşa Camii İmam Hatibi Murat Aydoğdu tarafından Kur’anı Kerim okundu ve yapılan dua deprem şehitleri anıldı.
Belediye Başkanı Bilal Soykan da faydalı bilgilerin verildiği anma gecesini hazırlayan S.A.B.A.H. Derneği Başkan ve üyelerine teşekkür ederek derneğe eğitim faaliyetlerinde her türlü desteği vereceği sözünü verdi.
Dernek tarafından depremde çekilen fotoğraflardan oluşan sergi davetliler tarafından gezilirken ilgililer kendilerine bilgiler verdiler.
İlginin çok olduğu geceye Akyazı Belediyesi Başkan Yardımcıları Mehmet Çakmak ve Mehmet Öztürk, AK parti İlçe Başkanı Mesut Ekrem ve belediye meclisi üyeleri ve vatandaşlar da katıldı.
17 Ağustos 1999 Marmara Depremi Şehitleri Akyazıda Anıldı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir