Çocuklarımızı Gezdirebileceğimiz Nadir Yerler

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çocuklarla Mutlaka Gezilmesi Gereken 26 Müze!!

Çocuklarla Mutlaka Gezilmesi Gereken 26 Müze!!

 

SANTRALİSTANBUL ENERJİ MÜZESİ

Silahtarağa Elektrik Santralı’nın 1913’te ve 1921’de inşa edilen ilk makine daireleri, güçlendirilip korunarak santralistanbul Enerji Müzesi’ne dönüştürüldü. Bu dönüşümün ilk adımı, elektrik üretiminin durduğu 1983’ten sonra çalışmadığı için paslanmaya başlayan türbin-jeneratör gruplarının ve diğer makinelerin uzman ekipler tarafından temizlenmesi ve özel bir koruyucuyla kaplanarak paslanmanın durdurulması oldu. Daha sonra, 1 numaralı türbin-jeneratör grubu, 1931’de çalışmaya başladığı tarihteki görünümüne ulaştırılarak korundu. 3 numaralı türbin-jeneratör grubu üretim durduğunda içi açık olarak bırakılmıştı; bu grup da açık şekliyle korundu.

Santral İstanbul müzesi sergi alanı ve Enerji Müzesi olmak üzere iki bölümden oluşuyor.

Ziyaret Saatleri:

Santralistanbul’da yer alan sergiler ile Enerji Müzesi, haftaiçi her gün saat 10.00-18.00 arası, hafta sonları ise saat 10.00-20.00 arası ziyarete açıktır. Resmi tatillerde Enerji Müzesi ziyarete kapalıdır.

Enerji Müzesi ziyareti rehberli turlar hariç  ücretsizdir.

Adres: Kazım Karabekir Cad. No: 1 Eyüp/İstanbul
Tel: 0212 444 04 28
E mail: [email protected]

Webwww.santralistanbul.org

 

 

 

RAHMİ KOÇ MÜZESİ

1994 yılında ziyarete açılan Rahmi M. Koç Müzesi’ni, 1996 yılında Avrupa Konseyi “Yılın Müzesi Özel Ödülü”ne layık görülmüştür.

Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı bünyesinde yer alan, Rahmi M. Koç Müzesi, tüm ülkelere ve geçmişten günümüze tüm dönemlere ait, endüstri ve mühendislikle ilgili objelerin ve belgelerinin toplanması, ev sahipliği yapılması, araştırılması, korunması ve sergilenmesine adanmış, kar amacı gütmeyen özel bir kurumdur. Müze, koleksiyonlarını ve kaynaklarını, halkı bilgilendirmek, onları etkilemek; Türkiye genelinde müze ziyaretlerini yaygınlaştırmak ve endüstri tarihinin araştırılmasını desteklemek için kullanacaktır.

Müze Salı-Pazar günleri arasında aşağıdaki saatlerde açıktır:

Salı – Cuma Günleri
10:00 – 17:00

Cumartesi – Pazar ve Bayram Günleri
10:00-18:00 (1 Ekim – 31 Mart)
10:00-20:00 (1 Nisan – 30 Eylül)

Müze Pazartesi günleri kapalıdır.

Özel Günler
Dini Bayramların arife ve birinci günü ile her yıl 31 Aralık ve 1 Ocak günleri müze kapalıdır.

Ücretler
Giriş 
Yetişkin: 12.5 TL, Öğrenci:  6 TL

Denizaltı
Yetişkin: 7 TL, Öğrenci:  5 TL

Keşif Küresi  
Yetişkin: 2 TL, Öğrenci:  2 TL

Web: www.rmk-museum.org.tr 

Rahmi Koç Müzesi – Ankara

İletişim: Rahmi Koç Müzesi Ankara

Salı – Cuma Günleri
10:00 – 17:00

Cumartesi – Pazar ve Bayram Günleri
10:00-18:00 (1 Ekim – 31 Mart)
10:00-19:00 (1 Nisan – 30 Eylül)

Müze Pazartesi günleri kapalıdır.

Özel Günler
Dini Bayramların arife ve birinci günü ile her yıl 31 Aralık ve 1 Ocak günleri müze kapalıdır.

Giriş Ücretleri:
Yetişkin: 8 TL, Öğrenci:  4 TL

 

 

 

İSTANBUL MODERN SANAT MÜZESİ

Türkiye’nin modern ve çağdaş sanat sergileri düzenleyen ilk özel müzesi olarak 2004 yılında, İstanbul Boğazı’nın kıyısındaki 8.000 metrekarelik bir alanda kurulmuştur.

Süreli ve sürekli sergi salonları, fotoğraf galerisi, eğitim ve sosyal programları, kütüphane, sinema, restoran ve mağazası ile çok yönlü bir hizmet alanı sunar.

Müzenin koleksiyonları, sergileri ve eğitim programları, her kesimden ziyaretçiye sanatı sevdirmeyi ve onların etkin biçimde sanata katılımlarını sağlamayı hedefler.

İstanbul Modern, sadece sanat yapıtlarını sergilemekle kalmadı, bir sanat eğitim kurumu haline de geldi. Çocukların ve gençlerin görsel sanatlar alanında eğitilmesi amacıyla müze içinde ve dışında programlar yürüttü. Bu programlardan müzenin açılışından bu yana yüz binlerce çocuk ve genç yararlandı.

İstanbul Modern Sanat Müzesi ücretsiz çocuk programlarına buradan ulaşabilirsiniz.

İstanbul Modern Sanat Müzesi  hafta sonu çocuk ve aile programlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Ziyaret Saatleri

Salı – Pazar   10.00 – 18.00

Perşembe   10.00 – 20.00

Pazartesi: Kapalı

İstanbul Modern Sanat Müzesi, her yıl 1 Ocak’ta ve dini bayramların ilk günlerinde kapalıdır

Ücretler

Tam: 19 TL

Gruplar (10 kişi ve üzeri): 15 TL

İndirimli (Öğrenci, Öğretmen, Emekli ve 65 Yaş Üstündekiler): 9 TL

İstanbul Modern Üyeleri, Engelli Ziyaretçiler, 12 Yaşından Küçük Çocuklar, ICOM ve CIMAM Kart Sahipleri: Ücretsiz

Perşembe günleri ücretsizdir.

 

Adres: Meclis-i Mebusan Cad. Karaköy/İstanbul
Tel: 0212 334 73 00

Web: http://www.istanbulmodern.org/

 

İSTANBUL OYUNCAK MÜZESİ

İstanbul Oyuncak Müzesi 23 Nisan 2005 yılında şair/yazar Sunay Akın tarafından kurulmuştur. 1700’lü yıllardan günümüze oyuncak tarihinin en gözde örneklerinin sergilendiği müze Göztepe semtindeki tarihi bir köşkte yer almaktadır.

Sunay Akın’ın 1990 yılından başlayarak pek çok ülkedeki koleksiyonerlerden, antikacılardan ve açık arttırmalardan kitaplarının ve de gösterilerinin telifleriyle satın aldığı oyuncak tarihinin en değerli eserleriyle kurulan İstanbul Oyuncak Müzesi, uygarlık tarihini daha eğlenceli, daha akılda kalıcı bir öğrenme yöntemi ile ziyaretçilere sunmaktadır.

Müzede gerçekleştirilen çocuk etkinliklerine buradan ulaşabilirsiniz.

Ziyaret Saatleri:
Hafta içi: 09.30-18.00
Hafta sonu: 09.30- 19.00

Bilet Fiyatları:

Tam giriş ücreti: 10 TL, İndirimli giriş ücreti : 7 TL

Adres: Ömerpaşa Caddesi Dr. Zeki Zeren Sokağı No:17
Göztepe / İstanbul
Telefon: 0 (216) 359 45 50 – 51
E-mail: [email protected]

Web: http://www.istanbuloyuncakmuzesi.com/

 

UÇURTMA MÜZESİ

Uçurtma müzesini hem gezebiliyor hem de kendi uçurtmanızı yapabiliyorsunuz.

Uçurtma Dünyası firması¸ 1980 yılından beri uçurtma imalat ve satışı yapan Mehmet Naci Aköz tarafından 1991 yılında kurulmuştur.

Uçurtma Dünyası, kurumsal tasarımlı uçurtma imalatı, uçurtma festivalleri, uçurtma atölyeleri ve uçurtma ile ilgili pek çok etkinliği bir arada gerçekleştirmektedir; Uçurtma Yarışması¸ Uçurtma Şenlikleri¸ Festivalleri¸ Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi gezici sergisi, uygulamalı uçurtma atölyesi programları¸ okullar arası uçurtma yarışmaları ve benzeri etkinlikleri gerçekleştirmektedir.

Adres : Rumi Mehmet Paşa Mah. Uncular Cad. Bakıcı Sok. No 12 Üsküdar

(Üsküdar Belediyesi karşısıdaki caddenin içindeki soldan 3. Sokak)

Tel: 0216 553 23 37

Web: http://www.ucurtmadunyasi.com/

 

TURVAK SİNEMA TELEVİZYON MÜZESİ

Türk sinema ve televizyon sektörlerinde her zaman gerçekleştirdiği  “ilk”lerle adını duyuran “Bay Sinema” Türker İnanoğlu, 1957 yılından bu yana Türk Sineması’nda yönetmen yardımcısı, film yönetmeni, yapımcı, sinema salonları işletmecisi, TV kurucusu ve gösteri merkezi sahibi olarak 55 yıldır sanatla iç içe yaşamaktadır. Bugüne kadar 280 adet sinema filmi ve 12.000 saatin üzerinde TV programları ve TV dizileri hazırlamıştır.

İnanoğlu, TÜRVAK Sinema-Tiyatro Müzesi ve Sanat Kitaplığı’nı, 1997 yılında kurduğu TÜRVAK Vakfı’nın bünyesinde “Türkiye’nin ilk ve tek sinema müzesi” olarak 2001 yılında Kavacık’ta kurmuş, 2010 yılında Beyoğlu’na taşımıştır. TÜRVAK Sinema-Tiyatro Müzesi ve Sanat Kitaplığı, 2011 Ocak ayında yeni binasının kapılarını ziyaretçilere açmıştır.

Türker İnanoğlu bu müzeyi kurarken “yıllarca emek verdiği kariyeriyle ilgili sonsuza kadar adını yaşatacak bir imza bırakmak istedi”. Türk Sineması’nın geçmişine ait belge, bilgi, fotoğraf, afiş, cihaz ve filmleri bir müze ve kitaplık çatısı altında toplayarak bu muhteşem arşivi gelecek nesillere aktarmayı amaçladı.

ZİYARET SAATLERİ

Salı – Pazar : 10:00 – 18:00

Müzemiz Pazartesi Günü Kapalıdır.

GİRİŞ ÜCRETLERİ

Tam : 10 TL

Öğrenci, Öğretmen ve 65 Yaş Üzeri : 5 TL

Harp malülü, gaziler ve engelliler : 1 TL

 

Adres: TÜRVAK – Türker İnanoğlu Vakfı Sinema – Tiyatro Müzesi ve Sanat Kitaplığı

Yeni Çarşı Cad. No:24 Galatasaray Meydanı 34430 Beyoğlu / İSTANBUL

Telefon: 0(212) 245 80 91-92-93

E-mail : info@turvak.com

Web : www.turvak.comTurvak Sinema Televizyon MüzesiÜ

 

İŞ BANKASI MÜZESİ


Türkiye İş Bankası Müzesi, Banka’nın 26 Ağustos 1924 yılında kuruluşundan bugüne, iktisadi, sosyal, kurumsal gelişimine ait verilerin bir araya getirildiği, korunduğu ve toplumsal paylaşıma açıldığı bir kurum tarihi müzesidir.

Türkiye İş Bankası, Atatürk’ün emri ile kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk bankası olarak, ülkenin iktisadi, toplumsal gelişimine, çağdaşlaşma serüvenine paralel, bu süreci aydınlatacak geçmişiyle tarihimizde önemli kesitleri ortaya koyacak birikime sahiptir. Müze, Cumhuriyet’in iktisadi yapısının yoktan var edildiği dönemlerde Türkiye İş Bankası’nın üstlendiği rolleri, ülke gelişimine katkısını, kurumsal yapısının oluşumunu, toplumla olan hizmet ve sosyal anlamdaki iletişimininin 89 yılını geleceğe bakan vizyonuyla sunmaktadır.

Müze, öncelikli olarak Türkiye İş Bankası’nın kurulduğu günden bugüne, gerek kendi geçmişine, gerekse Türkiye’nin ekonomik gelişimine tanıklık eden bankacılık ve kurumsal yapı ile ilgili belgelerin, bankacılık gereçlerinin, iletişim araçlarının, fotoğrafların, resimlerin, reklam ve promosyon malzemelerinin, filmlerin güvenli bir ortamda saklanması, korunması ve gelecek nesillere aktarılması işlevini üstlenmektedir. Türkiye İş Bankası tarihinin ve sürekliliğinin öyküsünü, her yıl daha da ileriye giden gelişimini, Bankamızın nesiller boyunca halkımıza hizmetini toplumsal hayattaki yerini toplumla paylaşmak, tüm İş Bankalıların anılarını ortak bir mekanda toplamak müzemizin başlıca amaçlarıdır.

Müzede gerçekleştirilecek olan çocuk etkinliklerine buradan ulaşabilirsiniz.

Türkiye İş Bankası Müzesi, Pazartesi günleri, Ramazan ve Kurban bayramlarının ilk günleri ile 1 Ocak günü hariç her gün 10:00-18:00 saatleri arası açıktır.  Giriş ücretsizdir.

Adres: Hobyar Mah. Bankacılar Cad. Na:2 Bahçekapı Eminönü İstanbul

T: +212 511 13 31    F: +212 526 77 29
E-mail: [email protected]

Web: http://www.muze.isbank.com.tr/

 

PERA MÜZESİ

8 Haziran 2005’te açılan Pera Müzesi, Suna ve İnan Kıraç Vakfı’nın nitelikli ve geniş ölçekli kültür-sanat hizmeti vermek amacıyla kurduğu bir özel müzedir.

2003-2005 döneminde restoratör mimar Sinan Genim’in hazırladığı proje çerçevesinde Tepebaşı’ndaki tarihi Bristol Oteli’nin cephesi korunarak çağdaş ve donanımlı bir müze olarak inşa edilen binasında faaliyet göstermektedir.

Pera Müzesi, Suna ve İnan Kıraç Vakfı’na ait “Oryantalist Resim”, “Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri” ve “Kütahya Çini ve Seramikleri” koleksiyonlarını ve bu koleksiyonların temsil ettiği değerleri, ; sergiler, yayıncılık ürünleri, sözlü etkinlikler, eğitim etkinlikleri ve bilimsel çalışmalar aracılığıyla kamuyla paylaşmakta, gelecek kuşaklara aktarmayı amaçlamaktadır.

Pera Müzesi çocuk eğitim programlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Ziyaret Saatleri:

Salı – Cumartesi  10:00 – 19:00,   Pazar 12:00 – 18:00

*Müze Pazartesi günleri kapalıdır.

Uzun Cuma

Pera Müzesi her Cuma 18:00 – 22:00 arası ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

Özel Günler

Müze, Şeker ve Kurban bayramlarının birinci günüyle yılbaşı tatilinde kapalıdır.

Giriş Ücretleri:

Tam: 15 TL,  İndirimli: 8 TL (12 yaş üstü öğrenciler, öğretim görevlileri, 60 yaş ve üstü),  Grup: 12 TL (10 kişi ve üstü)

Adres: Meşrutiyet Caddesi No.65 34443 Tepebaşı – Beyoğlu – İstanbul
Tel. + 90 212 334 99 00  Fax. + 90 212 245 95 11
E mail: [email protected]
Web: www.peramuzesi.org.tr

SAKIP SABANCI MÜZESİ

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, İstanbul’da Boğaziçi’nin en eski yerleşimlerinden Emirgan’da yer almaktadır.

966 yılında Hacı Ömer Sabancı’nın vefatından sonra aile büyüğü olan Sakıp Sabancı tarafından sürekli konut olarak kullanılmaya başlanan Atlı Köşk, uzun yıllar Sakıp Sabancı’nın zengin hat ve resim koleksiyonunu barındırmış, 1998 yılında da içindeki koleksiyon ve eşyalar ile müzeye dönüştürülmek üzere Sabancı Üniversitesi’ne tahsis edilmiştir.

Modern bir galerinin eklenmesiyle 2002 yılında ziyarete açılan Müze’nin sergileme alanları 2005 yılındaki düzenleme ile genişletilerek, teknik düzeyde uluslararası standartlara kavuşmuştur.

Bugün Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi zengin koleksiyonu, kabul ettiği kapsamlı uluslararası geçici sergileri, konservasyon birimleri, örnek eğitim programları, yapılan çeşitli konser, konferans ve seminerleriyle çok yönlü bir Müzecilik ortamı sunmaktadır

Çocuk ve gençlere, yetişkinlere yönelik eğitim programlarına ulaşmak için buraya tıklayın.

Ziyaret Saatleri :

Salı, Perşembe, Cumartesi, Pazar: 10.00-18.00

Çarşamba, Cuma : 10.00-20.00

Pazartesi günleri kapalıdır.

Son biletler Müze kapanışından 30 dakika önce satılır.

Müze, Ramazan ve Kurban Bayramlarının ilk günü ve 1 Ocak’ta kapalı olacaktır.

Müze Giriş Ücretleri :

Tam Bilet : 20 TL

Grup Bileti (en az 10 kişi) : 15 TL

İndirimli Bilet : 10 TL (öğrenciler, öğretmenler)

Çarşamba günleri ücretsizdir.

Web: http://www.sakipsabancimuzesi.org/

KLASİK OTOMOBİL MÜZESİ

Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi; binası, dekorasyonu ve barındırdığı eşsiz güzellikteki koleksiyonu ile her yaştaki ziyaretçilerine unutulması imkânsız anlar yaşatmaktadır. Otomobiller, motosikletler,  kamyonlar,  itfaiye araçları,  savaş araçları,  türbinlerden oluşan müze koleksiyonlarını barındıran müzenin bölümlerinde sanal bir gezinti yapmak için buraya tıklayın.

Adres: Klasik Otomobil Müzesi Nuripasa Caddesi No:81 Ferahevler, Tarabya 80880, Istanbul
Tel: (212) 299 4539 – pbx  Fax: (212) 299 4548
E-Mail: [email protected]

Webhttp://www.atamanmuseum.com/tr/

AYASOFYA MÜZESİ

Ayasofya Müzesi; sanat ve mimarlık tarihi bakımından dünyanın en önde gelen anıtlardan biri olup, dünyanın 8. harikası olarak gösterilmektedir. Bu yapı daha 6.yy’da Doğu Romalı Philon tarafından da, dünyanın 8.incisi harikası olarak nitelendirilmiştir. Bugünkü Ayasofya aynı yerde fakat öncekilerinden farklı bir mimari anlayışla yapılmış olan üçüncü yapıdır. Bu yapı, İmparator Justinianos tarafından (527-565) dönemin iki önemli Mimarı olan Tralles’li (Aydın) Anthemios ile Miletos’lu (Balat) İsidoros’a yaptırılmıştır. Yapım çalışmaları sırasında iki baş mimar ile birlikte 100 mimar ve her mimarın emrinde 100 işçi çalıştığı kaynaklarda geçmektedir. Yapımına 23 Şubat 532’de başlanmış, 5 yıl 10 ay gibi kısa bir sürede tamamlanarak büyük bir törenle, 27 Aralık 537′ de ibadete açılmıştır.

916 yıl kilise olan yapı, 1453 Yılında Fatih Sultan Mehmed tarafından İstanbul’un fethiyle camiye çevrilerek, 482 yıl cami olarak kullanılmıştır. Atatürk’ün emri ve Bakanlar Kurulu’nun Kararı ile 1935 yılında Ayasofya müze olarak kapılarını ziyarete açmıştır.

Ziyaret Saatleri:

Ayasofya Müzesi Pazartesi günleri hariç her gün ziyarete açıktır. Kış tarifesine göre, müzeye son giriş 16.00 olmak üzere 09.00-17.00 saatleri arasında; yaz tarifesine göre ise, müzeye son giriş 18.00 olmak üzere 09.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.

Müze Kartları müzekart gişesinden temin edilebilmektedir.

Web: http://ayasofyamuzesi.gov.tr/

 

İSTANBUL ARKEOLOJİ MÜZESİ

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olan İstanbul Arkeoloji Müzeleri, İstanbul’un Sultanahmet semtinde, Gülhane Parkı’ndan Topkapı Sarayı’na çıkan Osman Hamdi Bey yokuşunda yer almaktadır. İsminin çoğul olarak kullanılmasının nedeni, idaresi altında Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi olmak üzere üç ayrı müzeyi bulundurmasıdır.

Tarihin farklı dönemlerine izler bırakmış uygarlıklardan kalan çeşitli eserlere ev sahipliği yapan İstanbul Arkeoloji Müzeleri, dünyada müze binası olarak tasarlanan ve kullanılan ilk on müze arasında yer alır. Ayrıca Türkiye’nin de müze olarak düzenlenmiş ilk kurumudur. Sahip olduğu çarpıcı koleksiyonların yanı sıra müze binalarının mimarisi ve bahçesi ile de tarihsel ve doğal öneme sahiptir.

Ziyaret Saatleri

Açık Olduğu Saatler : 09:00 – 17:00

Bilet Satış Saatleri : 09:00 – 16:00

Müze, pazartesi günleri kapalıdır.

Ücretler

Bilet Fiyatları : 15 TL

Adres: Osman Hamdi Bey Yokuşu, Gülhane/İstanbul

Ayrıntılı bilgi için; 0212 520 77 40

Web: http://www.istanbularkeoloji.gov.tr/

 

DOLMABAHÇE SARAYI MÜZESİ

Dolmabahçe Sarayı, otuz birinci Osmanlı padişahı Sultan Abdülmecid (1839-1861) tarafından yaptırılmıştır. İnşasına 13 Haziran 1843 tarihinde başlanan Saray, çevre duvarlarının tamamlanması ile birlikte 7 Haziran 1856 tarihinde kullanıma açılmıştır. Saray’ın ana yapısı; Mâbeyn-i Hümâyûn (Selâmlık), Muâyede Salonu (Tören Salonu) ve Harem-i Hümâyûn adlarını taşıyan üç bölümden oluşur. Mâbeyn-i Hümâyûn; devletin yönetim işleri, Harem-i Hümâyûn; Padişah ve ailesinin özel yaşamı, bu iki bölümün arasında yer alan Muâyede Salonu ise; Padişah’ın devlet ileri gelenleriyle bayramlaşması ve kimi önemli devlet törenleri için ayrılmıştır.

Dolmabahçe Sarayı, hizmete açıldığı 1856 yılından, halifeliğin kaldırıldığı 1924’e kadar aralıklarla 6 padişaha ve son Osmanlı Halifesi Abdülmecid Efendi’ye ev sahipliği yapmıştır. 1927- 1949 yılları arasında Saray, Cumhurbaşkanlığı makamı olarak kullanılmıştır. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 1927-1938 yılları arasında İstanbul’daki çalışmalarında Dolmabahçe Sarayı’nı kullanmış ve burada vefat etmiştir. 1926-1984 yılları arasında protokol ve ziyarete kısmen açık olan Saray, 1984 yılından itibaren “müze- saray” olarak geziye açılmıştır.

Ziyaret Saatleri:

Saray, köşk ve kasırlar, Pazartesi ve Perşembe günleri ziyarete kapalıdır.
Dolmabahçe Sarayı 09:00-16:00 ; diğer saray, köşk ve kasırlar 09:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.Saray Koleksiyonları Müzesi Pazartesi günleri ziyarete kapalıdır. Diğer günler 09:00-17:00 saatleri arası ziyarete açıktır.

Adres : Dolmabahçe Cad. Beşiktaş 34357 İstanbul
Tel : (0212) 236 90 00

Webwww.millisaraylar.gov.tr

 

DENİZ MÜZESİ

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı olan Deniz Müzesi, Türkiye’de kurulan ilk askeri müzedir.

Türk denizcilik tarihinin geçmişten günümüze intikal eden nesneleri ve belgeleri üzerinde deniz tarihimizi aydınlatacak bilimsel araştırmaları müze-üniversite işbirliği ile yapmak, tarihi niteliklerini ortaya çıkarmak ve bu konudaki bilimsel sonuçları yayımlamak, sahip olduğumuz bu değerlerin gelecek nesillere aktaracak bilimsel müzecilik anlayışına uygun olarak sergilenmelerini ve depolanmalarını sağlamak amacıyla kurulmuştur.

Ziyaret Saatleri:

Yılbaşı, dini bayramların ilk günü ve Pazartesi günleri kapalı olup; hafta içi 09:00 – 17:00 , yaz saati uygulaması süresince hafta sonu 10:00 – 18:00, diğer aylarda hafta sonu 09:00 – 17:00  saatleri arasında müzemizi ziyaret edebilirsiniz.

Ziyaret Ücretleri:

Yetişkin Giriş Ücreti: 6 TL.

Öğrenci Giriş Ücreti: Ücretsiz

Adres: Hayrettin İskelesi Sok.80690 Beşiktaş/İstanbul – Türkiye
Tel:+90 212 327 43 45 – +90 212 327 43 46
Fax: +90 212 236 68 93
E-mail: [email protected]

Webhttp://www.denizmuzeleri.tsk.tr/idmk/

İSTANBUL DEMİRYOLU MÜZESİ

İstanbul Demiryolu Müzesi, Sirkeci Garı içinde 23.09.2005 tarihinde açılmıştır. 145 metrekarelik bir alanda hizmet veren müzede 300 adet kültür varlığı sergilenmektedir.

Ziyaret gün ve Saatleri:

Pazar ve Pazartesi ve bayram günleri haricinde diğer günler, 09:00-17:00 saatleri arasında açıktır.

Ziyaret Ücretleri: ücretsizdir.
Adres: Sirkeci Tren Garı Sirkeci Eminönü

Tel: 0212 527 12 01 – 0212 520 65 75 / 7885 (sadece müze telefonudur)

Faks: (212) 512 64 44

E-mail: [email protected]

Web: http://www.tcdd.gov.tr/home/detail/?id=344

 

HAVA KUVVETLERİ MÜZESİ

Uçaklar ve uçak motorları, silahları, pilot aksesuarları gibi her türlü havacılık malzemesini sergileyen müzede sabit eserlerin yanı sıra yıl boyu değişen sergiler de yapılmakta.

Ziyaret Saatleri:

Pazartesi hariç, hafta içi 09.00–16.00,hafta sonları ve tatil günleri 09.00–17.00 saatleri arası ziyarete açıktır.

Adres: Hava Harp Okulu K.lığı Hava Kuvvetleri Müzesi Komutanlığı 34149 Yeşilköy – İSTANBUL
Randevu: +90 212 663 24 90 – 2268
E-posta: [email protected]

Web: http://www.hho.edu.tr/muze/muze.htm

 

REZAN HAS MÜZESİ

Rezan Has Müzesi’nin kültür ve sanat dünyasına girişi, 11. Uluslararası Doğu Halı Konferansı’nın açılış sergisi olan “Zamansız Sadelik” ile 2007 Mayıs’ında gerçekleşmiştir.

2007 yılından bu yana aktif müzecilik anlayışı doğrultusunda özgün sergiler ve kültürel etkinlikler düzenleyen Rezan Has Müzesi, günümüzden yaklaşık 9.000 yıl öncesine tarihlenen arkeolojik eser koleksiyonunun yanı sıra 2009 yılında Cibali Tütün Fabrikası’na ait belge ve objeleri bünyesine katarak koleksiyonunu zenginleştirirken, 17. yüzyıla tarihlenen Osmanlı yapı kalıntısı ve 11. yüzyıl Bizans su sarnıcı ile geçmişi geleceğe bağlayan bir müze mekandır.

Rezan Has Müzesi iki bölümden oluşmaktadır. Neolitik dönemden Selçuklu dönemine kadar geniş bir zaman dilimini kapsayan arkeolojik eser koleksiyonumuz müze katında yer alırken, çok amaçlı sergi salonu katımızda ise, başta Türk Resim Sanatı konulu sergiler olmak üzere, tematik ve özgün sergiler düzenlenmektedir.

RHM Çocuk etkinlik programına ulaşmak için buraya tıklayın.

Ziyaret Saatleri:

Hergün 09.00-18.00 arası ziyarete açık, Ramazan ve Kurban bayramlarının ilk günü ve 1 Ocak tarihinde ziyarete kapalıdır.

Adres : Kadir Has Üniversitesi, Kadir Has Caddesi Cibali – İstanbul, 34083 / Türkiye

Tel : +90 212 533 65 32 / +90 212 534 10 34

Email: [email protected]

Web:  www.rhm.org.tr

 

MİNİATÜRK

30 Haziran 2001 tarihinde temeli atılan Türkiye’nin ilk minyatür parkı olan Miniatürk, 02 Mayıs 2003 tarihinde büyük bir törenle ziyarete açılmıştır.

Toplam 60.000 metrekare alan üzerine kurulan Miniatürk’te, 15.000 metrekare maket alanı, 40.000 metrekare yeşil ve açık alan, 3.500 metrekare kapalı alan, 2.000 metrekare havuz ve suyolu, 500 araçlık otopark yer almaktadır.

Türkiye ve Osmanlı coğrafyasından seçilmiş eserlerin 1/25 ölçekli maketlerinin yer aldığı Miniatürk’te, 59 eser İstanbul’dan, 55 eser Anadolu’dan 12 eser ise bugün Türkiye sınırları dışında kalan Osmanlı coğrafyasından olmak üzere126 maket eser sergilenmektedir.

Ayasofya’dan Selimiye’ye, Rumeli Hisarı’ndan Galata Kulesi’ne, Safranbolu Evleri’nden Sümeli Manastırı’na, Kubbet-üs Sahra’dan Nemrut Dağı Kalıntıları’na dek pek çok kültür ve medeniyetin izlerinin bir araya geldiği parkta, bugün artık yerlerinde olmayan Artemis Tapınağı, Halikarnas Mozolesi, Ecyad Kalesi gibi eserler de yeniden canlandırılmıştır.

Ziyaret Saatleri :

Müzemiz her gün 09.00-18:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Ücretlendirme:

Tam bilet ücreti: 5 TL

Öğrenci, Öğretmen, Askeri Personel giriş ücreti: 3 TL

10 öğrenciye bir refakatçi öğretmen ücretsizdir.

Yabancı uyruklu ziyaretçi giriş ücreti: 10 TL

Ödeme Şekli: Nakit TL geçerlidir. Döviz ile ödeme kabul edilmemektedir.

Adres:  Sütlüce Mahallesi, İmrahor Caddesi 34445 Sütlüce – Beyoğlu / İstanbul

Tel:        0 212 222 28 82    Fax:       0 212 222 21 06

E-Mail:  [email protected]

Web: http://miniaturk.com.tr/

KARİYE MÜZESİ

Kariye Müzesi olarak anılan yapı, Doğu Roma İmparatorluğu döneminde büyük bir yapı kompleksi olan Khora manastırının merkezini oluşturan ve İsa’ya adanmış olan bir kilise yapısıdır. Konstantinos surlarının dışında kalması sebebiyle binaya Grekçe “Kırsal alan” ya da “Kent dışı” anlamına gelen “Khora” ismi uygun görülmüştür.

Yapının kesin olarak inşa tarihi bilinmemekle birlikte 10.yüzyılın sonlarında yaşamış olan yazar aziz Symeon Metaphrastes’in anlatımına göre  Hıristiyanlığın erken dönemlerinde, 298 yılında, Nikomedia (İznik) da 84 müridiyle birlikte şehit edilen Aziz Babylas’ın, 4.yüzyılın başlarında röliklerinin buraya gömülmesiyle  Khora manastırının bulunduğu bölgenin, kutsal mezarlık alanı (necropol) olarak önem kazanmaya başladığı anlaşılmaktadır.

Kariye, naos, kuzey taraftaki iki katlı ek yapı (anneks), iç narteks, dış narteks ve güney taraftaki mezar şapeli (parekklesion) ile beş ana mimari birimden oluşmuştur.

Adres    : Edirnekapı, Fatih

E-Posta : [email protected],   [email protected]

Tel          :  (212) 631 92 41, (212) 522 09 89

Faks       :  (212) 621 34 35

Ziyaret Saatleri:

Yaz Açılış Saati  09:00     Yaz Kapanış Saati   19:00

Kış Açılış Saati   09:00     Kış Kapanış Saati     16:30

Tatil Günü: Çarşamba

Ücret: 15 TL

Web: http://kariye.muze.gov.tr/

 

YEREBATAN SARNICI

İstanbul’un görkemli tarihsel yapılarından birisi de Ayasofya’nın güneybatısında bulunan Bazilika Sarnıcı’dır. Bizans imparatoru I. Justinianus (527-565) tarafından yaptırılan bu büyük yeraltı sarnıcı, suyun içinden yükselen ve sayısız gibi görülen mermer sütunlar nedeniyle halk arasında “Yerebatan Sarayı” olarak isimlendirilmiştir. Sarnıcın bulunduğu yerde daha önce bir Bazilika bulunduğundan, Bazilika Sarnıcı olarak da anılır.

Sarnıç uzunluğu 140 metre, genişliği 70 metre dikdörtgen biçiminde bir alanı kaplayan, dev bir yapıdır. 52 basamaklı taş bir merdivenle inilen bu sarnıcın içerisinde her biri 9 metre yüksekliğinde 336 sütun bulunmaktadır. Birbirine 4.80 metre aralıklarla dikilen bu sütunlar, her biri 28 sütun içeren 12 sıra meydana getirirler. Sarnıcın tavan aralığı kemerler vasıtasıyla sütunlara aktarılmıştır. Çoğunluğu daha eski yapılardan toplandığı anlaşılan ve çeşitli mermer cinslerinden yontulmuş sütunların büyük bir kısmı tek parçadan bir kısmı da iki parçadan oluşmaktadır. Toplan 9,800 m2 alanı kaplayan bu sarnıç yaklaşık 100,000 ton su depolama kapasitesine sahiptir.

Sarnıç kurulduğundan günümüze kadar çeşitli onarımlardan geçmiştir. Osmanlı İmparatorluğu Dönemi’nde iki defa restore edilen sarnıcın ilk onarımı III. Ahmet zamanında (1723) Mimar Kayserili Mehmet Ağa tarafından yaptırılmıştır. İkinci onarım ise Sultan II. Abdülhamit (1876-1909) zamanında olmuştur. Cumhuriyet Dönemi’nde de sarnıç 1987’de İstanbul Belediyesi tarafından temizlenerek ve bir gezi platformu yapılmak suretiyle ziyarete açılmıştır. 1994 Mayısı’nda yeniden büyük bir temizlik ve bakımdan geçmiştir.

Hâlihazırda İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Kültür A.Ş. tarafından işletilen Yerebatan Sarnıcı, müze olmanın yanında ulusal ve uluslararası birçok etkinliğe ev sahipliği yapmaktadır.

Ziyaret Saatleri:

Müzemiz haftanın yedi günü ziyarete açıktır. İstisnai olarak dini bayramların birinci günü ve 1 Ocak tarihlerinde ise saat 13.00’da açılmaktadır.

• Müzemiz her gün 09.00-17:30 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Ücretlendirme:

• Öğrenci: 5,00 TL

• Tam: 10,00 TL

• Yabancı ziyaretçi: 20,00 TL

Adres:  Yerebatan Cad. Alemdar Mah. 1/3 34410 Sultanahmet-Fatih/İSTANBUL

Tel:        0 212 512 15 70 – 0212 522 12 59 pbx

Fax:       0212 522 81 66

E-Mail:  [email protected]

Web: http://yerebatansarnici.com/

 

PANORAMA 1453 TARİH MÜZESİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımına 2005 yılında başlanan Panorama 1453 Tarih Müzesi, 2008 yılında tamamlanmıştır.

Panorama 1453 Tarih Müzesi sekiz sanatçının aralıksız üç yıl süren uyumlu bir çalışması sonunda ortaya çıkmıştır. Fikrin sahibi ressam ve çizgi film yönetmeni Haşim Vatandaş aynı zamanda projenin koordinatörlüğünü de yürütmüştür.

Çalışmanın ilk yılı araştırmayla geçmiştir. Resimde 10.000 figür çizimi vardır. Resmin gerçeklere uygunluk konusu sanatçıları epeyce uğraştırmıştır. 1/10 ölçekteki maket çalışması önemli bir aşamayı oluşturmuş, bu sayede eksikler tespit edilmiştir.  Bundan sonra her şeyin sil baştan yapıldığı ayrıntılı bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Ayrıntıların hangi yoğunlukta yer alacağı sanatçılar arasında tartışma konusu olmuştur.

Ekibin bir kısmı çok miktarda ayrıntının 14 metre mesafeden görünmeyeceğini savunmuş, sonunda sanatçılar 14 metreden görünmese de biraz fazla ayrıntıya yer verme konusunda anlaşmışlardır. Böylelikle bir ziyaretçi farklı zamanlarda müzeye geldiğinde daha önce görmediği bir ayrıntıyı fark edebilecektir. Ayrıca ilerleyen teknolojiyle birlikte gelişen fotoğraf makineleri de detayları algılama konusunda yardımcı olacaktır.

Panorama 1453 Tarih Müzesi iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm girişten başlayıp panoramik resme giden güzergâhtadır. Bu güzergâhta kalıcı olarak hazırlanan Panorama 1453 daimi sergisi yer almaktadır.

Ziyaret Saatleri:

Müzemiz her gün 08.00-17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

Ücretlendirme:

Tam bilet ücreti: 5 TL

Öğrenci, Öğretmen, Askeri Personel giriş ücreti: 3 TL

Yabancı uyruklu ziyaretçi giriş ücreti: 10 TL

 

Adres:  Topkapı Kültür Merkez Efendi Mah. Topkapı Zeytinburnu/İSTANBUL

Tel:        0212 415 14 53 pbx

Fax:       0212 664 19 64

E-Mail:  [email protected]

Webhttp://panoramikmuze.com/

 

TOPKAPI SARAYI MÜZESİ

Fatih Sultan Mehmed’in 1453 yılında İstanbul’u fethetmesinden sonra 1460 yıllarında yapımına başlanan ve 1478 yılında tamamlanan Saray; Marmara Denizi, İstanbul Boğazı ve Haliç arasındaki tarihi İstanbul yarımadasının ucundaki Sarayburnu’nda bulunan Doğu Roma akropolü üzerindeki 700.000 metrekarelik bir alan üzerine kurulmuştur. Fatih Sultan Mehmed’den itibaren otuzbirinci padişah Sultan Abdülmecid’e kadar yaklaşık dört yüz yıl süreyle imparatorluğun idare, eğitim ve sanat merkezi olarak kullanılmıştır. 19.yüzyılın ortalarında hanedanın Dolmabahçe Sarayı’na taşınması ile terkedilmiş olmasına rağmen önemini her zaman korumuştur.

Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşundan sonra, 3 Nisan 1924 yılında müze haline getirilen ve Cumhuriyet’in ilk müzesi olan Topkapı Sarayı Müzesi, günümüzde yaklaşık 400.000 metrekarelik bir alan kaplamaktadır. Kara tarafından Fatih’in yaptırdığı Sur-i Sultani, deniz tarafından ise Doğu Roma surları ile şehirden ayrılan Topkapı Sarayı, mimari yapıları, koleksiyonları ve yaklaşık 300.000 arşiv belgesi ile dünyanın en büyük saray-müzelerinden biridir.

 

Müze, Salı Günleri hariç, her gün ziyarete açıktır.

Ziyaret Saatleri:

Kış Sezonu:  26 Ekim – 15  Nisan arası

Müze, Harem ve Aya İrini saat 09:00 – 16:45 arası ziyaret edilebilir

Dikkat: Bilet gişeleri 16:00 da kapanmaktadır

Yaz Sezonu: 15  Nisan – 26 Ekim arası

Müze, Harem ve Aya İrini saat 09:00 – 18:45 arası ziyaret edilebilir

Dikkat: Bilet gişeleri 18:00 de kapanmaktadır

Resmi tatillerde ve dini bayramlarda müze ziyaret bilgileri aşağıdaki tabloda verilmektedir.

Online Bilet

Topkapı Sarayı Müzesi’ne ve Harem Bölümü’ne internet üzerinden bilet alabilmek için https://muze.gov.tr/bilet_almak_istiyorum (link is external) adresine gidebilirsiniz.

Müze Giriş Bileti: 30 Türk Lirası

Harem Bölümü hariç olmak üzere Topkapı Sarayı Müzesi’ne giriş bileti 30 Türk Lirası’dır.

Müze bilet satışlarında grup indirimi uygulanmamaktadır.

Harem Giriş Bileti: 15 Türk Lirası

Müze ile birlikte Harem Bölümü’nü de gezebilmek için Harem giriş bileti, müze giriş biletinden ayrı olarak 15 Türk Lirası’dır.

Müze Kart Harem Bölümü’nde geçerli değildir.

Harem bilet satışlarında grup indirimi uygulanmamaktadır.

Aya İrini Giriş Bileti: 20 Türk Lirası

Müze Kart Aya İrini’de geçerli değildir

Aya İrini’de grup indirimi uygulanmamaktadır.

Aya İrini ziyareti için alınan bilet, Topkapı Sarayı Müzesi ve Harem bölümü girişi için geçerli değildir.

Bilet Matik

Müze bilet gişeleri önünde ve Sultanahmet Meydanı Hürrem Sultan Hamamı karşısında yer alan bilet matiklerden de biletlerinizi temin edebilirsiniz.

Adres: T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Topkapı Sarayı Müzesi Müdürlüğü

Sultanahmet, Fatih / İSTANBUL

Tel : (0212) 512 04 80

Faks : (0212) 528 59 91

E-posta: [email protected]

Web: http://www.topkapisarayi.gov.tr/

 

YILDIZ SARAYI

Türk Osmanlı saray mimarisinin son örneği olan Yıldız Sarayı, Beşiktaş semtinin Yıldız tepesinde yer alır. Kanuni Sultan Süleyman döneminden (1520-1566) itibaren padişahlar tarafindan av sahası olarak kullanılan ve Hazine-i Hassa’ya kayıtlı bu araziye ilk kasrı Sultan I. Ahmed yaptırmıştır. 18. yy sonunda Sultan III. Selim, validesi Mihrişah Sultan için Yıldız Kasrı’nı, babası için de bir çeşme yaptırmıştır. Genellikle yaz aylarında Yıldız Köşkü’nde oturan Sultan Abdülaziz ise Büyük Mabeyn Köşkü’nü inşa ettirmiş, daha sonra dış bahçeye Malta ve Çadır Köşklerini, asıl kısmına da Çit Kasrı’nı eklemiştir.

Sarayda asıl yapılaşma Sultan II. Abdülhamid döneminde (1876-1909) başlamış ve buraya Yıldız Saray-ı Hümayunu adı verilmiştir. Bu dönemde saray, padişahın özel yaşamına ait mekanlarla birlikte, resmi görevlilere tahsis edilen binaları, tamirhane, marangozhane gibi atölyeleri ve tiyatro, müze, kitaplık gibi kültür ve sanat yapılarını da kapsamaktadır. Saray, Hasbahçe adıyla bilinen, doğal nehir görünümünde bir de havuzu bulunan iç bahçeye sahiptir. Bu bahçenin değişik yerlerinde birbirinden bağımsız olarak inşa edilmiş küçük dinlenme köşkleri bulunmaktadır.

Sultan Vahdettin’den sonra bir süre boş kalan saray binaları, 1924 yılında Erkan-ı Harbiye Mektebi’ne tahsis edilmiştir. 1946 yılında Harp Akademileri’ne bırakılan saray, 1978 yılında Kültür Bakanlığına devredilmiş, “Yıldız Sarayı Müzesi Müdürlüğü” adıyla 1993 yılından itibaren müzeleştirilmeye başlanmıştır.

Ziyaretçi Saatleri

Açık Olduğu Saatler : 09.00-19.00 (Yaz Sezonu 15 Nisan – 1 Kasım ) Bilet Satış Saatleri : 09.00-18.00

Açık Olduğu Saatler : 09.00-16.30 (Kış Sezonu 1 Kasım – 15 Nisan ) Bilet Satış Saatleri : 09.00-16.00

Müze SALI günleri kapalıdır.

Bilet Fiyatları: 10 TL

Ziyarete Açık Mekanlar:

* Müze Sergi Salonu

* Cihannüma Köşkü

* Tiyatro

Web: http://www.yildizsarayi.com.tr/

 

ASKERİ MÜZE

Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı, İstanbul Harbiye semtinde konuşlandırılmıştır. Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı`na bağlıdır.

Koleksiyonların zenginliği ve çeşidi açısından dünyanın en önde gelen müzelerinden birisi olan Askeri Müze’nin kuruluşu modern anlamda olmamakla beraber 15 nci yy.a kadar uzanmaktadır. 1453’de İstanbul’un Türkler tarafından fethinden sonra Aya İrini Kilisesi, değerli harp silah, araç ve gereçlerinin toplandığı “Cebehane” olarak düzenlenmiştir. 1726 tarihinde Cebehane’deki tüm malzemeler düzenlenerek “Dar-ül Esliha” adı ile yeni bir kuruluş gerçekleştirilmiştir.

Modern anlamda müzeciliğin temeli Tophane Müşiri Damat Ahmet Fethi Paşa’nın gayretleri ile 1846 yılında atılmış ve bu tarih Türk Müzeciliği’nin ve Askeri Müze’nin gerçek anlamda ilk kuruluşu olmuştur. Aya İrini’deki revakların araları camekanlarla kapatılarak, sergileme mekanları haline getirilmiştir. Bu mekanlardan bir bölümünde eski harp silah, araç ve gereçlerinden oluşan koleksiyonlar, diğer bölümlerde ise arkeolojik eser koleksiyonları sergilenmiştir. Ahmet Fethi Paşa’dan sonra Aya İrini’deki bu koleksiyonlar kısa bir süre sonra ilk defa müze adını alarak “Müze-i Hümayun” olarak isimlendirilmiştir.

Ziyaret Gün ve Saatleri:

Askeri Müze; dini bayramların birinci günü, yeni yılın ilk günü ile Pazartesi ve Salı günleri dışında her gün 09:00-17:00 saatleri arasında ziyarete açıktır. Saat 15:00-16:00 mehter takımı gösterisi vardır.

Adres: Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı, Valikonağı Caddesi Harbiye Şişli İstanbul

Tel:0212 233 27 20 ( 4 Hat )   Faks:0212 296 86 18

Web: http://www.tsk.tr/

 

BEYLERBEYİ SARAYI

Beylerbeyi Sarayı, Osmanlı padişahlarının sayfiye mekânı ve yabancı devlet başkan ya da hükümdarlarının ağırlanacağı bir devlet konukevi olarak düşünülmüş ve devrin padişahı Sultan Abdülaziz’in (1861-1876) isteği üzerine inşa edilmiştir. Saray’ın inşasına 6 Ağustos 1863 tarihinde başlanmış ve 21 Nisan 1865 Cuma günü, yapılan bir törenle resmen kullanıma açılmıştır. Sarayın inşaat organizasyonunu Ebniye-i Şâhâne Serkalfası (Saray başkalfası) Serkiz Bey (Balyan) yürütmüştür. Beylerbeyi Sarayı’nın mâlî ve idarî işler sorumluluğu da denilebilecek binâ eminliği görevini ise Mehmed Efendi, Mahmud Efendi ve Rıfat Efendi yürütmüştür. Saray’ın yaklaşık 500 bin Osmanlı lirasına mal olduğu tespit edilmektedir. Yapılar topluluğunun ana yapısı olan Beylerbeyi Sarayı, yüksek bir bodrum üzerine iki katlı ve kargir bir yapıdır.

Beylerbeyi Sarayı, bânisi Sultan Abdülaziz (1861-1876) tarafından, yazlık saray olarak kullanıldı. Saray, Sultan Abdülaziz ve II. Abdülhamid’in saltanat yıllarında yabancı devlet hükümdar ya da başkanlarının resmî ziyaretlerinde kendilerine tahsis edilmeye başlanmasıyla beraber, devlet konukevi işlevi kazandı. Beylerbeyi Sarayı’nda ağırlanan ilk önemli konuk, Fransa İmparatoriçesi Eugénie’dir. İmparatoriçe’nin bu gezisi, Sultan Abdülaziz’in 1867 Fransa gezisini iade makamında gerçekleşmekteydi. Sultan Abdülaziz döneminde Beylerbeyi Sarayı’nda ağırlanan diğer yabancı konuklar, Avusturya-Macaristan İmparatoru Joseph (1869), Prusya Veliahd Prensi Frédéric Guillaume Nicola Charles (1869), İtalya Veliahdı (1869), İran Şahı Nasıreddin (18 Ağustos 1873), Sultan II. Abdülhamid’in (1876-1909), 33 yıl süren saltanatı süresince Beylerbeyi Sarayı, özellikle yabancı devlet protokolü tarafından gezilen bir müze işlevi de gördü.

Ziyaret Gün ve Saatleri: Pazartesi ve Perşembe günleri dışında her gün 09:00-16:30 (Kış saati uygulaması), 09:00-17:00 (Yaz saati uygulaması) saatlerinde ziyarete açıktır.

Ücret: Tam: 10 TL – Öğrenci 5 TL

Beylerbeyi Sarayı; 1 Ocak, Ramazan ve Kurban bayramlarının 1. günü ziyarete kapalıdır.

Adres : Beylerbeyi Üsküdar 34676
Tel : (0216) 321 93 20

Webwww.millisaraylar.gov.tr

HEYBELİADA İSMET İNÖNÜ EVİ

İsmet Paşa ile Heybeliada ilişkileri 1924 yılında başladı. Paşa, o tarihte bir rahatsızlık geçirir. Başta Gazi Paşa olmak üzere doktorlar mutlak istirahat önerirler. Heybeliada seçilir ve bu ev, eşyalı olarak kiralanır. Ailece buraya yerleşirler.

Ada’nın etrafında çamlık yollarda turlar atılır, gezintiler yapılır. Ağaç cinslerine merakı burada başlar. Sağlığı süratle düzelmektedir. Fakat, Ada sefası uzun sürmez. Doğu’da Şeyh Sait isyanı başlamıştır. Gazi Paşa, kendisini Ankara’ya çağırmıştır. Kısa bir süre içinde başbakanlığa tekrar atanır.

Aile çoğalmıştır. Ömer’e, Erdal ve Özden de katılır. Her yaz, Heybeliada’ya gelmektedirler. Denize girilmekte, gezintiler yapılmakta; çocuklar tenis oynamakta ve bota binmektedirler.

Heybeliada’daki evin hüzünlü dönemi 1973 sonrasıdır.

İsmet İnönü 25 Aralık 1973’te Ankara’daki Pembe Köşk’te 89 yaşında gözlerini kapamıştır. Bu özel ev bir ev olmaktan çıkarılıp, İsmet İnönü Vakfı tarafından, bir müze değil, dışarıda da örnekleri bulunduğu gibi bir “İsmet İnönü Evi” haline getirilmiştir.

Ziyaret Saatleri:

Heybeliada İnönü Evi Pazartesi hariç hergün saat 10:00 – 18:00 saatleri arası açıktır.

Adres: Refah Şehitleri Cd.No:59 H.Ada-İSTANBUL

Tel : 0 216 351 84 49

Web: http://www.ismetinonu.org.tr/

Çocuklarımızı Gezdirebileceğimiz Nadir Yerler

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir