Akyazı’da Kanser Haftası’nda Kadınlara Kanser Eğitimi Verildi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Akyazı Toplum Sağlığı Merkezi’nde 1-7 Nisan kanser haftası nedeniyle kadınlara kanser eğitimi verildi.

Genel olarak kanser ve kadın hastalıklarının konu alındığı eğitimde kadın hastalıkları adına ücretsiz taramaya giden bütün bayanlara Akyazı ilçe sağlık müdürü Dr. Gülşah Yılmaz’ın sunumuyla kanser hastalığının püf noktalarından bahsedildi.

Akyazı Toplum Sağlığı Merkezi’nden ücretsiz taramalar ve kanser haftasıyla alakalı yayınladığı mesaj ise şu şekilde:

“Kanser, dünyada ve ülkemizdeki ölüm nedenleri arasında halen ilk sıralarda yer almaktadır. Görülme sıklığının giderek artması nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kanser hakkında bilgi düzeyini artırmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla “1-7 Nisan Kanser Haftası’’ olarak ilan edilmiştir.
Kanserin belirtilerini bilmek hastalığın erken teşhisi açısından önemlidir. Kanserin belirtileri organlara göre değişmekle beraber şöyle özetlenebilir: Açıklanamayan kilo kaybı, halsizlik, memede veya vücutta hissedilen kitleler, dışkılama veya idrar yapma alışkanlığında değişiklik, olağan dışı kanama, ben ve siğillerdeki değişiklikler.
Kanserden korunma, kanserin tedavisinden daha önemli bir husustur. Kanserlerin %30-40’ının potansiyel olarak önlenebilirliği söz konusudur. Tütün kullanımı, aşırı alkol tüketimi, güneşe fazla maruz kalma ve obezite, kanserler için risk faktörleridir. Dengeli beslenme, düzenli fiziksel aktivite ve enfeksiyonlardan korunma gibi sağlıklı yaşam davranışlarının benimsenmesi ile kansere yakalanma riski önemli ölçüde azaltılabilmektedir. Kanser, kişinin hayat kalitesini düşüren, işgücü kaybına uğratan aynı zamanda teşhis ve tedavi maliyeti yüksek olan bir hastalıktır.
Kanser erken teşhis edildiği taktirde önlenebilen ve tedavi edilen bir hastalıktır. Biz kurum olarak Akyazıda ki tüm bayanların Kanser taramasından ücretsiz olarak yararlanmasını istiyoruz. Taramadan yararlanmak isteyen vatandaşlarımızın öncelikle Akyazı Toplum Sağlığı Merkezi ( Eski Hastane Karşısı)’ne başvurmaları ve kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Kayıtlar yapıldıktan sonra KETEM’in ilçemiz için belirlediği gün ve saatte bayanlarımız Akyazı Belediyesinin taramalar için Kurumumuza tahsis ettiği araç ile KETEM’e gidip taramaları yapıldıktan sonra ilçeye tekrar geri dönüş yapılmaktadır. Taramalar ÜCRETSİZDİR. Taramalar KANSER ERKEN TEŞHİS, TARAMA VE EĞİTİM MERKEZİ (KETEM)‘de yapılmaktadır.

Yapılan taramalar ve yaş aralıkları ise şöyle :

· 30-65 yaş arasındaki bayanlara SERVİKS (RAHİMAĞZI) kanseri taraması yapılmaktadır.
· 40-69 yaş arasındaki bayanlara MEME KANSERİ kanseri taraması yapılmaktadır.
· 50-70 yaş arasındaki bay ve bayanlara KOLON (BAĞIRSAK) kanseri taraması Akyazı Toplum Sağlığı merkezinde ücretsiz olarak yapılmaktadır.”

 

image2 image4 image5 image6 image11 image14

Akyazı’da Kanser Haftası’nda Kadınlara Kanser Eğitimi Verildi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir