Bilim Kurulu Toplantısı Sonrası Sağlık Bakanı Koca Açıklamalarda Bulundu

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bakan Koca’nın açıklamalarından satır başları:

İş yerlerimiz ekonomik planlama yapamıyor. Öğrenciler eğitim planları yapamıyor. Hayatın her alanında öngörülebilir plan yapamadığımız bir dönemdeyiz. Çok yakında hayatımızı planlamamız mümkün olacak.

Daha önce ışığı gördüğümüz tünelin ucuna doğru ilerliyoruz.

Pazartesi gününden itibaren il bazında 7 günlük vaka sayılarının ortalaması canlı olarak yayınlanacak. Planlanabilir gelecek için bölgesel çalışmaların yürütülebileceği döneme geçiyoruz. Yeni dönemin adı ‘yerinde karar dönemi’dir.
Ülkemiz yaklaşık 15 milyon doz aşıyı temin etti ve toplamda 100 milyon dozdan fazla aşı için anlaşmalarını tamamladı.

Hep birlikte mücadele devam edecek ve aydınlık geleceğimize en kısa sürede kavuşacağız.

Bugün itibariyle 2 milyon 800 bine aşkın vatandaşımızın ilk doz aşılaması tamamlandı. Yarından itibaren ilk aşılanan grubumuzun ikinci doz aşılamasına başlıyoruz.

Hedef nüfusun yüzde 60’ını aşılamak.

Yarından itibaren 70 yaş üzeri Cuma gününden itibaren 60 yaş üzeri vatandaşlar aşı olmak üzere sisteme tanımlanacak.

Hafta sonundan itibaren kabine üyelerimiz olmak üzere devlet üst yöneticilerini aşılanmaya davet ediyorum.

Şu anda başta AB olmak üzere birçok ülke inaktif aşıya yönelmiş durumda. Elimizdeki verilere göre aşı koronavirüs mücadelesinde en etkili çıkış görülüyor.

Şu an 17 aşı adayımız var. Bugün en önde giden yerli aşı adayımız için faz2 insan deneyi gönüllüleri aşılanmaya başlandı. Tüm dünyada aşıların devreye girişi Covid -19 mücadelesinde yeni bir umut doğmasına yol açtı. Dünyanın 3 ülkesinde görülen önemli mutasyonları ve etkilerini yakından takip ediyoruz. Kaynağı belli olmayan çok sayıda mutasyon dünyada olduğu gibi ülkemizde de görülmektedir.

3758 örnekten 416’sının tüm genom sekansı incelendi. 263 İngiltere, 23 Güney Afrika varyantı, 106 kökeni belli olmayan varyant tespit edildi.

İngiltere’de başlayan mutasyonun bulaşıcılığını arttırdığına yönelik belirtiler var.

Bilim kurulumuzun tavsiyesi kısıtlamaların hafifletilmesinde acele etmeden vaka seyrinin takip edilmesi yönünde. Tedbirler aynı korunma yolları da aynı.
Çok yakında daha normal şartlarda yaşayacağız. Kapalı ve kalabalık ortamlardan uzak durmalıyız. Mücadeleyi kazanmak için birlikte davranmak zorundayız.

SORU CEVAP

MUTASYONLU VİRÜS

Yeni bir tedbir ilavesi şu an öneri olarak düşünülmüyor. Var olan tedbirlerin devamı öneriliyor. Bizim esas üzerinde durmamız gereken konu şu mutasyonda bulaştırıcılığın daha fazla olduğu.

Bugün Bilim Kurulumuzdaki arkadaşlarımızla birlikte ikinci doz aşımızı yaptırdık.

ÜNİVERSİTELER AÇILACAK MI?

Bu konuyla ilgili Bilim Kurulumuz görüşüyor. Bu hafta bu konuyla ilgili bir cevap vermiş olacağız. Salgının geldiği seyir vakalarının artış içinde olduğu şeklinde. Özellikle yüz yüze eğitimin, uygulamalı eğitimler dışında, bu dönemde başlatılmasının risk teşkil ettiğini söyleyebilirim.

Yüz yüze eğitime geçecek okullar için MEB’den listeleri aldık, ay sonuna doğru eğitime başlayacak öğretmenlerimizi aşılama takvimine alacağız.

Bu ay 500-800 bin arası BioNTech aşısı gelecek. Mart sonunda 4,5-5 milyona tamamlanmış olacak.
Dün ve bu sabah aşı geldi Türkiye’ye, ilk kez benden duyuyorsunuz bunu ilk kez buradan açıklıyorum.

YERLİ AŞI

Faz 2 çalışması bugün başlamış oldu. Erciyes Üniversitesinde Faz 2 çalışması başlamış oldu. 1 hafta-10 gün içinde en az 3 aşının Faz-1 çalışmasına başlanacak. Her geçen gün bu sayılar giderek artmış olacak.

MUTASYONLU VAKALARIN GÖRÜLDÜĞÜ İLLER

Mutasyonun tipine bağlı. Mutasyon gerçekten o bölgede sorun haline geldiyse o bölge için mutasyona özel birtakım yaklaşımlar geliştirilebilir mi Bilim Kurulu o dönemde tartışır. 33 ile kadar çıkmış oldu. Önümüzdeki dönemde vaka artışı seyri bizim için daha anlamlı olacak. Biz haftalık vaka sayısını açıklamak istiyoruz. Bazı illerimizde vaka sayılarının az olduğunu bazı illerimizde yer yer fazla olduğunu biliyoruz. Gerektiğinde il ve ilçe bazında birtakım kararları almak mümkün olacak.

 

Bilim Kurulu Toplantısı Sonrası Sağlık Bakanı Koca Açıklamalarda Bulundu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir