Dikkat! Genel Sağlık Sigortası İçin Son Gün

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sosyal Güvenlik Kurumu ( SGK ) tarafından GSS açıklaması geldi. Genel Sağlık Sigortası borcu olup da hala yapılandırmayan kişiler için sürenin azaldığı uyarısı yapıldı. Peki GSS borçları için son gün ne zaman? İşte SGK’dan yapılan GSS açıklaması..

 

Gelir testi yaptırmadığı için tavandan Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcuyla karşılaşanlar dikkat! Ay sonuna kadar bulunduğunuz yerdeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvurup gelir testinizi yaptırın. Test sonucuna göre borcunuz silinecek ya da azalacak. Gelir testi yaptırmadığı için en yüksek limitten borçla karşılaşanlara torba yasa ile önemli bir imkan tanındı. Bu kişiler,30 Eylül günü mesai bitimine kadar gelir testi yaptırmaları halinde GSS borcundan kolayca kurtulacak. Test sonucu, hane içindeki kişi başına geliri brüt asgari ücretin 3’te 1’inden (424.5 lira) az olanların borcu silinecek. Borcu silinenler sağlıktan da yararlanmaya başlayacak. Gelir bu rakamın üzerindeyse, gelir oranında belirlenecek prim geriye dönük olarak yeniden hesaplanacak. Böylece en yüksek limitten çıkarılan borçtan kurtulunacak. Çıkan borç taksitle de ödenebilecek. GSS borcunu yapılandırmak isteyenlerin 2 Kasım’akadar sosyal güvenlik il müdürlüğüne/ sosyal güvenlik merkezine başvurması gerekiyor.

 

Konu ile ilgili Sakarya Muhtarlar derneğinden de açıklama yapıldı

VATANDAŞLARIN VE MUHTARLARIN DİKKATİNE!!!

GENEL SAĞLIK SİGORTASI

Bilindiği üzere, 5510 sayılı kanunla birlikte çıkarılan ve 01/01/2012 tarihi itibariyle hayatımıza giren Genel Sağlık Sigortası toplumda kapsadığı kişiler bakımından neredeyse herkesi ilgilendirmektedir. Bu konuda yapılması gerekenler ve kimlerin ilgili kurumlara başvurması gerektiği, son başvuru tarihi ve başvuru yapmayanların karşı karşıya kalacakları yaptırımlar bakımından önem arz etmektedir. GSS’nin amacı ülkemizde yaşayan tüm kişilerin, bu zorunlu sigorta ile sağlık güvencesi kapsamına alınmasına yöneliktir.

KİMLER ZORUNLU GENEL SAĞLIK SİGORTASI KAPSAMINA ALINIR?

01.01.2012 tarihinden itibaren herhangi bir sosyal güvencesi olmayanlar, gelir ve aylık almayanlar ve bunların bakmakla yükümlüsü durumunda olmayan kişiler kanun gereği Genel Sağlık Sigortalısı olarak tescil edilmektedirler. Bu kişilerden aile içinde bir kişinin Genel Sağlık Sigortalısı olması ve primlerini ödemesi durumunda kendisi ve bakmakla yükümlüleri sağlık hizmetlerinden faydalanabilmektedir. GSS Tescili yapılanlara Örnek olarak;

· 20 yaşını doldurmuş lise öğrencileri,

· 25 yaşını doldurmuş yükseköğrenim öğrencileri,

· Herhangi bir işte kısmi olarak 30 günden az çalışanlar,

· 01.10.2008 tarihinden önce Anne-Babasından sağlık yardımı alamayan okumayan kız çocukları,

· Askerliğini bitirmiş ve 01.01.2012 Tarihinden sonra herhangi bir işte çalışmayanlar gibi,

Kısacası; 01.01.2012 Tarihinden sonra 18 yaş üstü olup herhangi bir sağlık güvencesi olmayan, çalışmayan yada şuan çalışsa da daha önce çalışmadığı günleri bulunan kişiler ( Anne, Baba, Eş ve Çocuklarından sağlık yardımı alanlar hariç), GSS kapsamında Tescil edilmiş olup bağlı bulunduğu Kaymakamlık, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfından Gelir Tespiti yaptırmak zorundadır.

GELİR TESPİTİ YAPTIRMAYANLARIN DURUMU NE OLACAK?

30.09.2015 Tarihine kadar Tespit yaptırmayan Genel Sağlık Sigortalılarımızın boşta kaldıkları Günler G3 (Aylık 305,65 TL) olarak hesaplanacak ve borçlarını yasal faizi ile ödemek durumunda kalacaklardır.

GENEL SAĞLIK SİGORTASI BORCUMU NASIL ÖĞRENEBİLİRİM?

· E-devlet şifresiniz varsa www.turkiye.gov.tr adresinden GSS Prim ve Tescil sorgulama linkinden, https://www.turkiye.gov.tr/sgk-gss-borc-dokumu

· Ziraat Bankası , Halk Bankası ve Vakıflar Bankası, Bankamatiklerinden Kartsız işlemlerden GSS Prim ve Tescil sorgulama linkinden,

Size en yakın Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüklerinden sorgulayabilirsiniz.

GENEL SAĞLIK SİGORTALILARIMIZIN DİKKATİNE…

1- GENEL SAĞLIK SİGORTALISI OLARAK TESCİL EDİLDİĞİ HALDE GELİR TESTİNE HİÇ BAŞVURMAYAN VATANDAŞLARIMIZ İÇİN GELİR TESTİ SON BAŞVURU TARİHİ 30 EYLÜL 2015 TE BİTECEKTİR.

2- SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA VAKFINDAN GELİR TESTİ YAPTIRAN VE PRİM BORCU BULUNAN SİGORTALILARIMIZIN YAPILANDIRMA İÇİN KURUMUMUZA SON BAŞVURU TARİHİ 02 KASIM 2015 TE BİTECEKTİR.

3- GENEL SAĞLIK SİGORTASI PRİM BORCLARINI YAPILANDIRAN VATANDAŞLARIMIZIN İLK TAKSİT VE PEŞİN ÖDEME SON TARİHİ 30 KASIM 2015 TE BİTECEKTİR.

Dikkat! Genel Sağlık Sigortası İçin Son Gün

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir