FINDIĞINIZI İYİCE OLGUNLAŞMADAN TOPLAMAYIN

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Batı Karadeniz’de önemli geçim kaynaklarının başında gelen fındıkta hasat öncesi çalışmalar bitirildi. Çifçiye uyarıda bulunan Sakarya Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu, “Fındığınızı iyice olgunlaşmadan toplamayın” dedi.

Batı Karadeniz’in önemli geçim kaynağını oluşturan fındığın hasadı öncesi, bahçe temizlik hazırlıkları tamamlandı. Bölgemizde binlerce üreticinin tek geçim kaynağı olan fındık önümüzdeki günlerde toplanmaya başlayacak. Fındık üreticileri hasat öncesi hazırlıklarını tamamladı. Fındık kökünü temizleyen çiftçiler, bahçedeki zararlı otları da kesip fındığa zarar vermesinin önüne geçtiler.

TOKSİNLENİYOR
Hasat dönemi öncesi açıklamada bulunan Sakarya Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu, “Fındığımız Doğu Karadeniz’e nazaran biraz geç toplanıyor onun için fındığı kuruturken alfa toksin gibi sıkıntımız var. Onun için üreticilerimiz fındığını iyice olgunlaştıktan sonra toplasın. Alfa toksin üretecek şekilde depolamasın. Geçen yıl üreticilerimiz fındık para yaptı diye yaş topladı ve fındık bu nedenle alfa toksinlenmeye başladı”dedi.

ZARAR EDİYOR
Toplanan fındığın iyi bir şekilde kurutup güzel bir yerde saklanması gerektiğini söyleyen Şenoğlu, “Üreticilerimize buradan sesleneceğimiz en güzel şey, emanete fındık vermesinler. İhtiyacı kadar satsınlar, fındığı pazara yeteri kadar çıkarsınlar. Çünkü pazara hızlı çıkışta fındık ürününün fiyatları düşüyor ve bu seferde üretici zarar ediyor.” diye konuştu.
Hasat öncesi hazırlıkların bittiğini söyleyen Şenoğlu, “Birkaç güne kadarda burada fındık haşatına başlayacağız.”dedi.

FINDIĞINIZI İYİCE OLGUNLAŞMADAN TOPLAMAYIN

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir