Görme Engelliler İçin Fiziksel Engelleri Ortadan Kaldırmalıyız !

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Görme Engelli Konuk Yazarımız Yusuf Durdurmuş özellikle görme engelli bireylerin sosyal hayatta yaşadığı  önemli sorunlara değindi..

GÖRME ENGELLİLER İÇİN BAZI FİZİKSEL ENGELLER
Yol levhaları ve mağaza tabelaları, yanlış park edilmiş araçlar, kaldırım üstüne park etmiş araçlar, sokak insanları, mağaza girişi yerine kaldırıma serilmiş paspaslar…
Öncelikle, burada bahsettiğimiz tehlikelerin neredeyse hepsinin, yalnızca görmeyenler için değil, gören insanlar için de tehlike oluşturduklarını belirtmeliyiz.
Gün geçmiyor ki, bir yerlerde, etrafı çevrilmemiş bir çukur açılmasın ya da kaldırımlara park eden araçlar nedeniyle insanlar araç trafiğinin aktığı yollardan yürümek zorunda kalmasın.
Burada belirtilen tehlikelerin neredeyse hepsi, Beyaz bastonun etkin bir biçimde kullanılması halinde, tehlike olmaktan çıkabilecek engeller aslında.
Tabii, insan hatası ve duyarsızlığı sonucu önümüze çıkan engeller oldukları için ve çoğu kez bizi yavaşlattıkları için öfkelenmeyi bir tehlikeden sayacaksak…
evet, gerçekten de tehlikeli olduklarını iddia edebiliriz.
 Özellikle, bildiğimiz, neredeyse her gün geçtiğimiz yollardaki engeller bizim için önemli diye düşünmekteyiz.
Sabah evden çıktığımızda orada olmayan bir çöp kutusu, açık bırakılmış logar kapağı, kaldırım çalışması Vb.
orada olmadığını düşündüğümüz için fiziksel tehlike yaratabilir.
Bu nedenle, bildiğimiz bir yolda dahi gidiyor olsak, bastonu bilmediğimiz bir yolda nasıl kullanacaksak öyle kullanmamızın faydalı olduğunu düşünüyoruz… Bastonla yürürken, bütün duyularımızı mümkün olduğunca yola vermek de önemli bir nokta tabii.
Bastonun çıkardığı sesi dinleyerek, etrafımızdaki nesnelerin uzaklıklarını, yüksekliklerini kestirmemiz çoğu zaman mümkün.
Ayrıca zemin değişiklikleri de bizim için önemli veriler.
Mesela asvalt bir yolda yürürken yolun birden kumlu, taşlı, topraklı bir hal alması bize daha dikkatli olmamız gerektiğini söyler.
Muhtemelen yolda bir aksaklık olmuştur, bir çalışma, bir kaza, vb.
Bu nedenle dikkatli, her an önümüze bir engel çıkmasını bekleyerek yürümemiz doğru olur diye düşünüyoruz.
Ayrıca dar ve pek çok engelin olabileceği kaldırımlarda bastonu yere dik olarak kullanmanın hem bastonumuz’un bir yerlere sürekli olarak takılmasına ve bizi yavaşlatmasına engel olduğunu hem de alçak direkler ve buna benzeyen engelleri, bastonu yere dik olarak kullandığımızda daha rahat ve kaçırmadan algılaya bildiğinizi fark edeceksinizdir.
Yani Geniş bir alanı tarama’mıza olanak veren, standart baston tutuşu, bu alçak engelleri bazen kaçırmanıza ve onlara çarpmanıza neden oluyor diye bir tespitlerimiz olmakla birlikte bunun kişiden kişiye değişiklik gösterebileceğini de sanıyoruz .
fakat, çok fazla engelin olduğu ve insanların kalabalık oldukları alanlarda bastonu dik kullanmanın faydası da az değil.
Bunun dışında, bazen hızlı hareket etmenin bizi daha az engelli, daha farklı, daha becerikli ve görmemekle daha kolay başa çıkıyor olduğumuzu gösterdiğini düşünebiliriz.
Ayrıca tabii ki, bazen bir yere yetişmek için daha hızlı hareket etmek zorunluymuş gibi görünebilir. Böyle durumlarda tabii ki, daha yavaş hareket etmeyi önermek gibi bir hadimiz olmamakla birlikte, hızın, tepki verme süresini azalttığını, üstelik, beyaz bastonun bize bir engelin varlığını haber verdiğinde o engele çok fazla yaklaşmış olduğumuzu dolayısıyla tepki vermemiz gereken zamanın iyice kısalmış olduğunu hatırlamamızın beden bütünlüğümüze faydası olacağını düşünmekteyiz.
Ve tabii bunların dışındaki, yanlış park etmiş araçlar, uyarı bandı ile çevrilmemiş, açıkta bırakılan inşaat iskeleleri, çukur ve yol çalışmaları, sesli uyarısı olmayan ışıklar, ışığı olmayan caddeler, eğik ağaçlar, insan boyundan daha alçaktaki tabelalar, üzerinde engeller bulunan ve hiçbir yere çıkan sarı rehber çizgiler… Bunlar için mücadeleye devam etmek, haklarımızı istemek için her türlü yasal çareye baş vurmak, bu konuyla ilgili çalışan engelli örgütleri ile iş birliği içinde olmak, bu engellerin yarattığı tehlikeler konusunda bilgilendirebildiğimiz kadar insanı bilgilendirmek daha doğrusu farkındalık yaratmak bizim vazgeçmemizin mümkün olmadığı bir mücadele.

Görme Engelliler İçin Fiziksel Engelleri Ortadan Kaldırmalıyız !

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir