Doç. Dr. Aydınyılmaz, Kalp Sağlığı Haftası dolayısıyla AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, kalp sağlığı hakkında bilgilendirici verilerin mevcut olmasına rağmen, hem Türkiye’de hem de dünyada kalp ve damar hastalıkları nedeniyle ölümlerin en yüksek seviyelerde olduğunu vurguladı. Her yıl ülkemizde yaklaşık 300 bin kişinin kalp krizi geçirdiğini belirten Aydınyılmaz, bu vakaların bir kısmının kalp krizinin akut ve kronik dönem komplikasyonları nedeniyle kaybedildiğini ifade etti.
Aydınyılmaz, bu kadar yaygın görülen ve ölüme yol açabilen kalp hastalıklarının yaklaşık %80’inin önlenebilir risk faktörlerine bağlı olduğunu belirterek, hipertansiyon, diyabet, obezite, hareketsiz yaşam tarzı, stres ve hava kirliliği gibi etkenlerin, kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yarattığını söyledi. Aydınyılmaz, bu risk faktörlerinden birine sahip olan bireylerin en az yılda bir kez kardiyolojik muayene yaptırmaları gerektiğini vurguladı. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her yıl Türkiye’de 300 bin, dünya genelinde ise 17 milyon insanın kalp krizi geçirdiğini ve bu kişilerin bir kısmının hayatını kaybettiğini ifade etti.
Fiziksel Aktivite ve Beslenmenin Önemi
Türk Kardiyoloji Derneği’nin üyesi olduğu Avrupa Kardiyoloji Derneği’nin kalp koruma kılavuzunda fiziksel aktivitenin teşvik edildiğine dikkat çeken Aydınyılmaz, sağlıklı bir kalp için uygun beslenmenin de son derece önemli olduğunu belirtti. Sağlıklı yaşam için önerilerini paylaşan Aydınyılmaz, şunları söyledi:
- Yetişkin bireyler için haftalık 150 ila 300 dakika arasında hafif düzeyde fiziksel aktivite önerilmektedir. Bu aktiviteler arasında yürüyüş, su içi egzersizleri ya da hafif hızda bisiklet sürme gibi seçenekler bulunmaktadır.
- Haftada 1-2 gün kas kitlesini artırmaya yönelik direnç egzersizleri yapmak faydalıdır.
- Bu düzenli fiziksel aktiviteler, bireylerin ideal kiloya ulaşmasına yardımcı olurken, kolesterol seviyelerini düşürmekte ve hipertansiyon ile diyabet gibi rahatsızlıkları daha optimal düzeye getirmekte etkilidir. Ayrıca, stres seviyesinin azaltılması da kalp sağlığı açısından olumlu sonuçlar doğurur.
Kalp Sağlığı İçin Beslenme Önerileri
Kalp sağlığını korumak için bitkisel içeriklerden zengin, hayvansal gıda kaynaklarından fakir bir “Akdeniz tipi” beslenme tarzı öneren Aydınyılmaz, sebze ve meyve tüketiminin de asla ihmal edilmemesi gerektiğini dile getirdi. Kalp sağlığı için kırmızı et tüketiminin sınırlandırılması gerektiğini vurgulayan Aydınyılmaz, şunları ekledi:
- İşlenmiş gıdalar, özellikle salam, sosis ve sucuk gibi ürünlerin tüketiminin azaltılması önemlidir.
- Haftada 1-2 gün balık tüketimi kalp sağlığı açısından faydalıdır.
Düzenli fiziksel aktivite, sağlıklı beslenme, sigara ve alkol tüketiminin azaltılması ile kalp krizi vakalarının %80 oranında önlenebileceğini belirten Aydınyılmaz, bu önerilerin özellikle risk faktörlerine sahip bireyler için daha da kritik hale geldiğini ifade etti.
Yıllık Kontrollerin Önemi
40 yaş üstü bireylerin risk faktörlerine sahip olmaları durumunda yıllık muayenelere gelmelerini isteyen Aydınyılmaz, “Kontrolsüz şeker hastalığı ve sigara kullanımı, kalp damar sağlığını olumsuz etkileyen en önemli faktörlerdir. Sigara, alkol ve şeker hastalığı, kalp sağlığının en büyük düşmanları arasında yer alır. Sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel aktivite, sigara ve alkolden uzak durmak kalp sağlığı açısından yeterli önlemlerdir.” dedi.
Kaynak: AA