”Sağlık Hizmetleri MYO’dan Anaokulu Öğrencilerine El Yıkama Eğitimi Verildi

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

”Ağaç Yaş İken Eğilir”

Akyazı Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyeleri 15 Ekim Dünya El Yıkama Günü dolayısıyla ilçedeki bir ana okulunda etkinlik düzenledi.

Enfeksiyon hastalıklarının önlenmesinde el hijyeni en önemli unsurlardan biridir.

Etkinlik ile alakalı Akyazı Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Öğretim üyelerinin verdiği bilgilere göre; UNICEF tarafından 15 Ekim Dünya El Yıkama Günü olarak kabul edilmiştir. Temizlik alışkanlığının çocukluk çağında oluşması çok önemlidir. Biz de Akyazı Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyeleri olarak okulumuzdaki her bölümden bir öğrenci temsilcisiyle birlikte ‘’Ağaç yaş iken eğilir’’ felsefesi ile yola çıkıp, bu günü Akyazı Cumhuriyet Anaokulu’nda kutlayarak farkındalık yaratmayı amaçladık. Çocuklara eğlenceli el hijyeni sunumu anlatıldıktan sonra palyaçolar eşliğinde el hijyeni figürlü danslar oynatılmıştır. Etkinlik kapsamında Akyazı Belediyesi ve Akyazı İlçe Sağlık Müdürlüğü işbirliği sağlanarak çocuklara el hijyenini hatırlatıcı dezenfektan ürünleri ve kurabiyeler hediye edilmiştir.

Toplumda salgınların önlenmesi ve özellikle sağlık alanında sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyonların önlenmesinde en önemli kural el hijyenidir. Aynı zamanda yetiştirdiğimiz öğrencilerimiz gelecekte sağlık personeli olacakları için farkındalıklarının arttırılması gerekmektedir. Tüm dünyada sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyonlar önemli bir halk sağlığı problemi olarak hasta güvenliği açısından sorun teşkil etmektedir. Dünyada birçok hasta maalesef sağlık hizmeti ilişkili enfeksiyonlar sebebiyle yaşamını kaybetmektedir. Yapılan bilimsel araştırmalara göre sadece el hijyeni ile bu enfeksiyonların %40’ı azaltılabilmektedir. Diğer enfeksiyon kontrol önlemleri ile bu oran %100’e kadar çıkarılabilir.

El Hijyeni Yöntemi

 Aynı zamanda ellerin yıkanması veya ovalanmasında işlem basamakları doğru bir şekilde yapılmalıdır. Ellerde vücut sıvı ve salgılarıyla gözle görülebilir kirlenme olduğunda ve sporlu bakteri enfeksiyonlarında, eller mutlaka su ve antiseptik özelliği olan sabun kullanılarak yıkanmalı ve kağıt havlu ile kurulanmalıdır. Ellerde gözle görünür kirlenme yoksa %60-95 alkol içeren el dezenfektanı ile eller kuruyana kadar ovalanması yeterlidir. El hijyeni öncesinde bütün takılar (yüzük, saat, bileklik v.b) çıkarılarak doğru teknikler uygulanmalıdır.

El Hijyeninde Önemli Noktalar

Alkollü el dezenfektanı kullanılırken, ellerin ıslak olmamasına dikkat edilmelidir. Eller yıkandıktan veya alkollü el dezenfektanıyla ovalandıktan sonra eldiven giyilecekse ellerin kuru olmasına dikkat edilmelidir. Dermatit riskini arttırabileceği için sıcak su kullanımından kaçınılmalıdır. Ellerin sık yıkanması ve alkollü el dezenfektanlarının kullanılması sonucu ellerde meydana gelecek kurumaya karşı, gün içerisinde sık sık nemlendirici kremler kullanılmalıdır. Sağlıklı bir el hijyeni uygulamak için el tırnakları tırnak yatağını geçmemelidir. Eldiven kullanımının el hijyeni gerekliliğini ortadan kaldırmadığı da unutulmamalıdır.

”Sağlık Hizmetleri MYO’dan Anaokulu Öğrencilerine El Yıkama Eğitimi Verildi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir