Sakarya Geneli Bu Haftaki Zirai Hava Raporu

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

3. BÖLGE

Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Bursa, Yalova, Düzce.

Cumartesi ve pazar günleri bölge geneli, pazartesi ve salı günleri doğusu, çarşamba günü ortası ile doğusu yağmurlu ve sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın kuzey yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Hububatta azotlu gübreleme yapılır. Ay sonunda yabancı ot mücadelesine başlanır. Tarla faresi mücadelesine devam edilir. Ekinlerde sararma ve kellikler görülüyorsa ekin kambur böceğine karşı mücadeleye başlanır. Baklagillerde tohum yatağı hazırlıkları tamamlanır. Ayın ilk iki haftasında gübreleme yapılır. Ayın ikinci yarısında ekime başlanır. Tütünde fideliklere ekim yapılır ve fidelik bakımına başlanır. Hava şartları elverirse ekim 5-10 Mart arasında yapılır. Hava şartları uygun değilse ekimin gecikmemesi için çimlendirme yerine naylon altında yerleştirme yapılarak zaman kazanmalıdır. Nemin fazla olduğu yerlerde sümüklü böceklerle mutlaka mücadele edilir. Ekimin ikinci haftasında maviküf hastalığına karşı fidelikte mücadeleye başlanır. Yağışlı şartlarda her dört günde bir, normal şartlarda haftada bir defa sistemli olarak ilaçlama yapılır. Tütün tarlalarında birinci sürüm yapılır. Ayçiçeğinde tohum yatağı hazırlıkları ayın ilk iki haftasında tamamlanır. Ayın ikinci yarısında ekimlere başlanır. Ekimle birlikte gübreleme yapılır. Erken ekimin söz konusu olduğu yörelerde yabancı ot mücadelesin başlanır. Patateste tarla hazırlıkları tamamlanır, ekim ve gübreleme yapılır. Şeker pancarı ekimi ve gübrelemesi yapılır. Kanolada tohum yatağı hazırlıkları tamamlanır, ekim yapılır.

Çayır mera ve yem bitkilerinde toprak hazırlığı yapılan yerlere, yonca, korunga, hayvan pancarı ve sudan otu ekilir. Ekimle birlikte gübreleme yapılır. Daha önce tesis edilmiş yoncalıklar gübrelenir. Meralarda mekanik mücadele ve fare mücadelesine devam edilir. Zayıflamış meralarda buğdaygil ve baklagil tohumlarıyla üstten tohumlama yapılır.

Meyvecilikte fidan dikimi yapılır. Toprak işleme bitirilir. Gübrelemeye devam edilir. Budama yapılır ve çelik alınır. Hemen kullanılmayacak çelikler kum içinde saklanır. Elmada tomurcuklar patlamak üzereyken, kara lekeye karşı ilaçlama yapılır. San-Jose kabuklu biti başta olmak üzere, çeşitli zararlılara karşı kış ayları içinde gerekli ilaçlamalar yapılmamışsa, erken ilkbahar mücadelesi şeklinde bir ilaçlama yapılabilir. Geç kalınan yerlerde şeftali ağaçlarından çiçek taç yapraklarının dörtte üçü döküldüğü zaman organik mantar öldürücü ilaçlarla klok mücadelesi yapılır. Zeytincilikte fidan dikimine devam edilir. Azotlu gübrenin tamamı ağaç iz düşümüne verilir. Ağaç aralıkları pullukla sürülür. Halkalı leke, kanser ve diğer hastalık ve zararlılara karşı gerekli önlemler alınır.

Bağcılıkta budama ve toprak işlemesi yapılır. Bağ tesisi için fidan dikilir. Anaçlıklardan alınan asma çelikleri köklendirilmek üzere hazırlanan yerlere dikilir. Gübreleme yapılmamışsa bu ayda yapılır. Dilcikli İngiliz aşısı yapılır. Geçen ayda yapılmayan birinci kış ilaçlaması bu ay yapılır.

Sebzecilikte tarla sebzeciliğinde tarlaların toprak işlemesi yapılır, son toprak işlemesiyle gübreleme de bitirilir. Tohum ekimi, şaşırtma ve fide dikimi işlerine devam edilir. Ilık yastıklar hazırlanır. Fasulye, bezelye ve kavun-karpuz ekimi yapılır. Tohuma bırakılan kışlık sebzelerin bakımına devam edilir. Çökerten hastalığına karşı tohum, fide ve toprak ilaçlamasına devam edilir. Sebzelerin fide ve tohum satışına başlanır.

Sığırcılıkta suni tohumlama devam edilir. Gebe ineklerle doğum yapan ineklerin bakım ve beslenmelerine itina gösterilir. Doğum yapacakları yerler titizlikle hazırlanır ve kuru altlık serilir. Ahırların günlük, haftalık, aylık temizlikleri yapılır, gerektiğinde dezenfekte edilir. Bahara geçiş dönemi olan bu günlerde ahır dışına çıkacak olan hayvanlarda boynuz kesme yapılır. Gezinme yerlerinde gerekli temizlik yapılır. Doğumdan sonra “son” ahırdan uzaklaştırılır, eğer son atılmamışsa hemen bir veterinere haber verilir. Buzağılara mutlaka ağız sütü içirilir. Buzağılarda üçüncü haftadan sonra yavaş yavaş diğer yemlere geçilir ve mutlaka sekizinci haftaya kadar süt içirilir. Ahırlar dış parazitlere karşı sık sık dezenfekte edilir. İç parazit mücadelesi ve koruyucu aşılar yapılır. Buzağılara S19 aşısı yapılır. Özellikle şarbon ve şap aşıları yapılmalıdır.

Koyunculukta üç aylık olan kuzulara Brusella Melitensis aşısı yapılır. Ağılların temizliğine dikkat edilir, doğum bölmelerine kuru altlık serilir. Doğan merinos kuzularının kuyrukları kesilir.

Tavukçulukta kümesler yeterince aydınlatılır ve %60 dan fazla rutubet bırakılmadan havalandırılır. Altlıklar sık sık değiştirilir. Mikroorganizma faaliyetlerini önlemek için aralarına kireç serpilir. Yumurtalar sık sık toplanır. Kullanılan malzemeler dezenfekte edilir veya sodalı suyla yıkanır. Civciv alımı için ilgili yerlere başvurulur. İç ve dış parazitlere karşı mücadele edilir. Tavuk tifosuna karşı tarama yapılır.

Arıcılıkta kovanların temizlik ve bakım işleri yapılır. Varroa ile mücadele edilir. Gerekiyorsa teşvik şuruplaması yapılır. Arılar zirai ilaçlamalardan korunur.

Su ürünlerinde turna, kaptırga ve kızılkanat avına devam edilir. 1-31 Mart tarihleri arası Sapanca Gölünde kerevit avı yasaktır.

 

Sakarya Geneli Bu Haftaki Zirai Hava Raporu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir