Silah Bulundurma Ve Ruhsatı Verilecek

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TBMM’ye sunulan yasa teklifiyle, ölen vekillerin yakınlarına yapılacak ölüm yardımı mevcut milletvekilleri için 180 bin TL, emekliler için 90 bin TL olacak.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek imzasıyla TBMM’ye sunulan ve milletvekillerinin özlük haklarında yeni düzenlemeler içeren kanun teklifi, seçimlerden önce kanunlaşacak.

AK Parti, CHP, MHP ve HDP’nin üzerinde uzlaştığı kanun teklifi ile milletvekillerinin ölümü halinde, en yüksek devlet memurunun almakta olduğu maaşın 12 katı, ölüm yardımı olarak bir seferde resen ödenecek. Milletvekilleri ve üyeliği sona erenler ile dışarıdan bakanlık göreve sona erenlerin, eşleri ve çocukları, anne, babalarının, dul, yetimlerinin tedavileri, her türlü gideri TBMM bütçesinden karşılanacak. Uygun olmayan işlerle uğraşan milletvekillerinin üyelikleri sona erdirilecek.

KIYAK YASA ELEŞTİRİSİ 

Milletvekilleri tarafından oluşturulan bir komisyon tarafından uzun bir çalışma sonrasında hazırlanan ve Cemil Çiçek’in imzasıyla TBMM’ye sunulan kanun teklifi, milletvekillerine yönelik eleştirileri de gündeme getirdi. Kamuoyunda, “Kendileri için kıyak yasalar çıkaracaklar” diye eleştirilmişti.

ÖDENEK VE YOLLUKLARA ZAM

TEKLİFİN GETİRDİKLERİ ŞÖYLE: TBMM üyelerinin aylık ödeneklerinin tutarı, en yüksek devlet memurunun almakta olduğu miktardır. En yüksek devlet memuruna ödenenlerden gelir vergisine tabi olmayanlar bu kanuna göre de gelir vergisine tabi tutulmayacak. TBMM üyelerine bu madde uyarınca hesaplanacak aylık ödenek tutarının yarısı kadar yolluk ödenecek. Yolluklar haczedilmeyecek. TBMM üyeleri en yüksek devlet memurunun almakta olduğu mali ve sosyal haklardan yararlanacak. Milletvekilleri bu sıfata elde ettikleri aydan itibaren bu kanunda belirtilen ödenek ve yolluklara hak kazanacak. Herhangi bir nedenle TBMM üyeliği sıfatı kalkanların istihkakları, bu sıfatın kalktığı ayı takip eden ay başından itibaren verilmeyecek. Ancak ölüm, cumhurbaşkanı seçilme ve genel seçimlerin yapılması halinde önceden aldıkları üç aylık ödenek ve yolluklar geri alınmayacak. Aylık ödenek ve yollukların üç aylığı peşin ödenecek.

DIŞARDAN BAKAN: Dışarıdan atanan bakanlar milletvekillerine sağlanan haklardan yararlanacak.

EMEKLİLİLİK: Vekillerin sosyal güvenlik hak ve yükümlülükleri 5510 sayılı kanuna göre uygulanacak.

TEDAVİ HAKKI: Milletvekillerinin bu üyeliği sona erenler ile dışarıdan bakanlık göreve sona erenlerin, eşleri ve çocukları, anne, babalarının, dul, yetimlerinin tedavileri, her türlü gideri TBMM bütçesinden karşılanacak.

ÖLÜM YARDIMI: Vekillerin ölümü halinde en yüksek devlet memurunun aldığı aylığın on iki aylık tutarı ölüm yardımı olarak resen ödenecek. Bu miktar mevcut milletvekilleri için 180 bin TL, emekli için 90 bin TL. Soma’daki işçiler öldüğünde bir maaş ölüm yardımı verilmişti. Daha sonra yapılan ödemeler yasa çıkarılarak yapılmıştı.

PROTOKOL DÜZENLEMESİ: Başkent protokolünde milletvekilleri kuvvet komutanlarından sonraki sırada yer alacak. İllerde milletvekilleri daha sonra eski milletvekilleri protokolde yer alacak. Bayramlardaki törenlerde milletvekilleri ile eski vekiller soyadı sırasına göre il valisinden sonra yer alacak.

VEKİLE SÜRESİZ DİPLOMATİK PASAPORT 

Milletvekilleri ve eşlerine, ergin olmayan veya ergin olsalar dahi öğrenimi devam eden çocuklarına 25 yaşına kadar, ergin olsalar dahi bir özünü nedeniyle sürekli bakıma muhtaç durumda olduğu resmi sağlık kurumlarında düzenlenen raporla belgelenen çocuklarına diplomatik pasaport verilecek.

SÜRESİZ SİLAH TAŞIMA RUHSATI

Milletvekillerine ve eski vekillere kanuna göre silah bulundurma ve taşıma ruhsatı verilecek. Bu ruhsatlarda süre kaydı aranmayacak. Avda ve sporda kullanılan silahlar da buna dahil olacak. Vergi ve harçtan muaf tutulacak.

Silah Bulundurma Ve Ruhsatı Verilecek

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir