Tarladan Hasata 40 Bin Zarar !

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kongre Sakarya Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu tarafından açıldı. İl Koordrinasyon Kurulu ve Akylazı Ziraat Odası Başkanı Ali Şener Bayraktar’ın divan başkanlığı, Hendek Ziraat Odası Başkanı Hayri Duran’ın divan ikinci başkanlığı ve Karapürçek Ziraat Odası Başkanı Zekeriya Yıldırım da Katip Üye olarak görev yaptı.

Gündem maddesi gereği divan başkanı tarafından kongreye katılanlar bir dakikalık saygı duruşunda bulundu ve akabinde de toplu olarak İstiklal Marşımız söylendi.

Gündem maddesi gereği Oda başkanları 2011-2014 yılları ile ilgili olarak çalışmalarla ilgili genel kurula bilgi verdiler ve haz ırladıkları raporları da divana vererek Türkiye Ziraat Odaları Birliğine gönderilmesini sağladılar.

Ziraat Odaları Sakarya İl Koordinasyon Kurulu raporu ise İl Koordinasyon Kurulu ve Divan başkanı Ali Şener Bayraktar tarafından okundu. Ali Şener Bayraktar 2011-2014 yılları arasında Sakarya Ziraat Odalarının başarılı bir çalışma dönemi geçirdiklerini ve bir çok çiftçi sorununu halletme başarısı gösterdiklerini söyledi ve sorunlarımızın hallinde kendilerine destek veren Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ile Tarım Bakanı Mehdi Eker’e teşekkür etti.

Gündemin dilek ve temenniler bölümünde söz alan olmayınca kürsüye Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar çıktı. Genel Başkan olarak göreve geldiği günden bugüne kadar önemli çalışmalara imza attıklarını söyleyen Bayraktar, bu süre içinde Birlik binası başta olmak üzere Türkiye genelinde faaliyetlerini sürdürmekte olan Ziraat Odalarının yüzde 80’inden fazlasını kendi hizmet binalarına kavuşturduklarını, 50 yıldan beri çıkarılamayan Kanunlarını çıkardıklarını ve Odaları ekonomik anlamda güçlü hale getirdiklerini ve yine Birliği mükemmel sayılacak nitelikte bir sosyal tesise kavuşturduklarını ve tesisinde önümüzdeki günlerde düzenleyecekleri bir törenle hizmete açacaklarını söyledi.

ÇİFTÇİLERİN DESTEKLENMELERİ ARTARAK SÜRMELİDİR

Genel Başkanı Bayraktar, yaptıkları çalışmalar onucunda desteklenmesi sona eren fındık ürününün yine alan Lazlı desteğinin sürmesinin sağlandığını, Sakarya da dahil olmak üzere fındık alanı olarak gösterilmediği için desteklerden yararlanamayan yerlerin yaptıkları çalışmalar sonucunda destek kapsamına aldırdıklarını söyledi ve çiftçimiz mutlak surette daha fazla desteklenmeli ki, dünya ile rekabet edebilecek seviyeye gelsin dedi.

Çiftçi bir liraya sattığı ürünü pazarlarda beş liraya satılıyor. Görüldüğü gibi bu durumdan çiftçi zarar görüyor parayı ise aracılar götürüyor diyen Bayraktar, bu olumsuzluğun ortadan kaldırılabilmesi için çiftçimize yapılan destekler artarak devam ettirilmeli ve üretim maliyeti mutlak surette aşağıya çekilmelidir ve en önemlisi de aracıların yerini çiftçiler tarafından kurulmuş olan Kooperatifler almalıdır dedi.

AİLE İŞLETMESİ TARIMIN SİGORTASIDIR

Aile işletmeciliğinin desteklenmesi ve güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çünkü aile işletmeciliği tarımın sigortasıdır dedi.

Yaptığımız girişimler sonucunda müdahale kurumu kurdurduklarını, böylece Et-Balık Kurumunun müdahale kurumu haline getirildiğine dikkat çeken Bayraktar,  süt hayvancılığının önemine değindi ve süt hayvancılığını mutlak surette ayakta tutmalıyız dedi.

TARLADAN HASATA 40 MİLYAR ZARARDAYIZ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarladan hasada kadar çiftçinin yaklaşık olarak 40 milyar lira zararda olduğunu ve bu zararın sadece 10 milyar lirası yanlış gübre kullanımından geldiğini söyledi.

Toprak tahlilleri çiftçimiz için çok önemlidir diyen Bayraktar, Ziraat Odası başkanlarına seslenerek İl Tarım Müdürlüğünün elindeki toprak tahlil laboratuarını siz alın ve tahlilleri siz yapın. Çiftçiden aldığınız paraları çiftçiniz için harcayın sizleri bu konuda göreve davet ediyorum dedi.

MUKAYESELİ VE MUTLAK ÜSTÜNLÜK

Çiftçilikte mukayeseli üstünlüğün anahtar kelimesi verimliliktir. Dekardan aldığınız verimliliği arttıracaksınız ki para kazanılsın. Aksi halde düşük maliyetlere üretim yapanlarla rekabet edemezsiniz diyen Bayraktar, bir diğer husus ise mutlak üstünlüktür. O da parayla olur. Parayı bastırıyorlar maliyeti aşağıya çekiyorlar. Bizim çiftçimiz onlarla eşit olmayan koşullarda rekabet etmek zorunda kalıyor.  O nedenle diyorum ki, çiftçi hız kesmeden desteklenmeli, daha çık desteklenmeli ki rekabet edecek seviyeye gelsin ve ihracatta ki payı yılda 150 milyar dolarlara çıksın dedi ve sözlerini şöyle tamamladı “ Allah kimseyi açlıkla terbiye etmesin. Çiftçimiz yüce Milletimizi aç bırakmamak için elinden geleni yapıyor. Karşılığını alamıyor da olsa sürekli olarak üretiyor ve bundan sonra da üretmeyle devam edecek. Çünkü biz bu güzel yurdumuzun sigortasıyız”

Konuşmasını tamamlayan Genel Başkanı Bayraktar Sakarya Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu bir foıtoğraf takdim etti.

Yapılan genel kurula delegelerin yanı sıra çok sayıda davetli de katıldı.

SEÇİMLERE GEÇİLDİ

Konuşmaların tamamlanmasının ardından yargı gözetiminde seçimlere geçildi. Yapılan seçim sonunda Mayıs ayı içerisinde Ankara’da yapılacak olan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Kurulunda Sakarya’yı Ali Şener Bayraktar (Akyazı)  Hamdi Şenoğlu  (Sakarya) Süleyman Pınar (Geyve) ve Tamer Tunca (Kocaali) temsil etmeye hak kazandı.

Hayri Duran (Hendek) Recep Özlü (Söğütlü) Rıdvan Eren (Ferizli) ve Ruhi Avdan’ın (Taraklı) aynı seçimde Birlik yedek delegesi seçildikleri açıklandı.

3453 ghdh hgtrghyt

Tarladan Hasata 40 Bin Zarar !

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir