Yalnızca Arnavut Göçmenlerinin Bildiği 16 Dayanılmaz Lezzet

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

“Benim Arnavut damarımı tutturmayın.”

Eğer etrafınızda Arnavut göçmeni varsa ve sinirlendiyse o damarın ne demek olduğunu çok iyi biliyorsunuzdur. Tatlı inatları, açık elleriyle bilinen Arnavut göçmenlerinin unutulan ancak hatırlandığında hemen akla gelen ağzınıza layık özellikleri vardır.

Arnavut göçmenleri güçlü aile bağlarıyla öne çıkar, birbirlerine karşı saygılı ve sevgilidirler. Küçük sofralarda; çok çeşitle, çok lezzetli sohbetler ederler. Hatta o kadar güzel yemek yaparlar ki herkesin kolay kolay yapamayacağı tarifleri bile hemen yapıverirler.

Tıpkı Bulgarisan göçmenlerinin kendine özel ve lezzetli yemekleri gibi Arnavut göçmenlerinin de gördüklerinde şıp diye tanıyacakları kendilerine has yemekleri vardır.

Tatlısından tuzlusuna, çorbasından böreğine buram buram lezzet kokan Arnavut göçmeni yemeklerini sizlere sunuyoruz.

1- Samsa

samsa

Yufka ve yoğurtla yapılan, ilk bakışta kolay gelen ve mantı yerine geçebilecek olan samsa, fırınlanarak hazırlanıyor. Servis edilirken misler gibi yufka kokan samsayı bir Arnavutluk göçmeninin elinden denemelisiniz.

2- Elbasan tava

elbasan-tava

Namıyla pek çok insanı Arnavutluk yolcusu yapan elbasan tava. Kuzu etlerinin yumurta ve yoğurtla bir araya gelmesi sonucu ortaya çıkan dayanılmaz lezzet.

3- Nohutlu ekmek

nohutlu-ekmek

Sağlıklı ekmekler için yanıp tutuştuğumuz bugünlerde nohutlu ekmek çölde vaha gibi adeta. Hazırlanması vakit isteyen ancak fırından sıcacık çıktığında aklınızı başınızdan alabilecek bir lezzet.

4- Pırasa böreği

pirasa-boregi-720x482

Arnavut göçmenleri pırasa böreğini iki şekilde yapar. Ya pide gibi üzeri açık bir şekilde ortada pırasalar vardır ya da üstü de börek hamuru ile kaplanır. Yufka yerine elde açılmış hamurla hazırlanan pırasa böreği, tutkunu olunası bir lezzet.

5- Tirit

tirid

Doğu Anadolu’nun en bilinen yemeklerinden bir tanesi olan tiridi bir de Arnavut göçmenlerinden denemenizde fayda var. Göçmen lezzeti tiride geçer, siz de banmak istersiniz.

6- Arnavut ciğeri

arnavut-cigeri

Yapıldığında evde bir bayram havası yaratan Arnavut ciğeri herkesin sevgilisi. Güzel yapabilmek için soda mı kullanılmaz, neler yapılmaz ki? Ancak Arnavut ciğeri Arnavutluk’ta yenirse bambaşka olur.

7- Kaymaçina

kaymacina

Krem karamel olarak bildiğimiz, Arnavut göçmenlerinin en güzel tatlılarından bir tanesidir. Trileçenin pabucunu dama atması an meselesi.

8- Petla

petla

Lazanyanın kreplerle yapılmış hali diyebileceğiniz ancak keserken çıkan o sıcacık dumanla birlikte her şeyi unutacağınız bir lezzet. Dayanılmaz güzelliktedir.

9- Çerviş

cervis

Arnavut kaşası olarak da bilinen çerviş, hazırlanan unlu karışım üzerine didiklenerek dökülen tavuktan oluşur. Bulgaristan göçmenlerinin karıştırmasına benzer bir tattır.

10- Arnavut çullaması

tavuk-cullama (1)

İçine patlıcan girdi mi güzelleşen yemekler listesinde karşınızda Arnavut çullaması. Patlıcan oturtmaya benzese de Arnavut çullaması fırınlanarak hazırlanır ve parmak yedirir.

11- Mişoriz

misoriz

Arnavut pilavı ya da büryan olarak bildiğimiz mişoriz, bol tereyağıyla kavrulmuş pilavın üzerine dizilen tavuk bagetler ile hazırlanır. Yanına ayran da olsun mu?

12- Fliya

fliya-flija-boregi

Arnavutça yazılışı “flija” olan fliya, Arnavut mutfağının en önemli lezzetlerinden bir tanesidir çünkü yapımı için demir sac ve marifet gerekir. Boza kıvamında hazırlanan malzemeler tepsiye dökülür ve pişirilmeye bırakılır. Sacın altında, korların üstünde pişirilen fliya’ya bir Arnavut göçmeni eli değer de güzel olmaz mı?

13- Pilaska

plaska

Pırasaya doymayan Arnavut göçmenlerinin kek tarzında hazırladıkları yemektir. Canınız çeker, olsa da yesek dedirtir.

14- Kaçamak

kacamak

Rumeli mutfağının canı ciğeri olan kaçamak, soğuk günleri sıcacık geçirtecek kavurma ve hamurun bir araya gelmesiyle oluşur. Kaçamak, gecelerin en güzel kaçamağıdır.

15- Perşeş

pershesh

Aile doyurmaya aday Arnavut lezzeti perşeş, hazırlanan harcın üzerinde masum masum yatan tavukla hazırlanır. Fırına giren tavuk kıpkırmızı çıkar lezzetten.

16- Pule petka

pule-petka

Şilelilerin de yakından bildiği bir yemek pule petka. Kıtır hale getirilmiş yufkaların üzerine dökülen tavuk suyu ve didiklenmiş tavuklar. Tavuk suyunun şifalı etkisi yufkanın doyurucuğu ile buluşur.

Eğer bir Arnavut göçmeni tanıyorsanız yukarıdaki lezzetlerden en az bir tanesini yapmasını rica edin. Gerçek lezzeti mutlaka tadın!

Unuttuğumuz lezzetler varsa lütfen bizle paylaşmayı unutmayın. Hem öğrenmek hem de eklemek için can atıyoruz.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Yalnızca Arnavut Göçmenlerinin Bildiği 16 Dayanılmaz Lezzet

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir