İnşaatta Yetki Belgesi Olmayan Ustaya İş Yok

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

TBMM Genel Kurulunda İmar Kanunu ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kararnamede Değişiklik Öngören Tasarı kabul edildi. Kanuna göre, İnşaat ve tesisat işlerinde yetki belgesi olmayan usta çalıştırılmayacak. Belirli ölçekli yapılarda şantiye şefi bulundurulması zorunlu olacak.

Genel Kurulda, İmar Kanunu ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı kabul edildi.

Kanuna göre, fenni mesuller, yapının imar planına, ruhsata, standartlara ve teknik şartnamelere uygun olarak inşa edilmesini denetleyecek ve idareye karşı sorumlu olacak.

Fenni mesulün istifası veya ölümü halinde, başka bir meslek mensubu görevi üstlenmedikçe yapının devamına izin verilmeyecek. Fenni mesuller, mesuliyet üstlendikleri yapıyla ilgili olarak yapı müteahhitliği, şantiye şefliği, taşeronluk ve malzeme satıcılığı yapamayacak.

Yapı sahibi, yapısının fenni mesuliyetini üstlenemeyecek. İnşaat ve tesisat işlerinde yetki belgesi olmayan, usta çalıştıramayacak.

Kanunla, Anayasa Mahkemesinin iptal kararı doğrultusunda, ruhsatsız ve imara aykırı yapılara verilecek cezalar konusunda, Bayındırlık ve İskan Bakanlığına verilen yetki sınırlandırılıyor. Para cezaları, çeşitli yapı gruplarına göre metrekare başına 5 ile 63 TL arasında değişecek. Cezalar, her takvim yılı başında yeniden değerleme oranında artırılacak.

Yasaya göre, müteahhitlerin sınıflandırılması ve yetki belgesi verilmesi gibi hususlar yönetmelikle düzenlenecek. Düzenleme yapılırken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Mesleki Yeterlilik Kurumu, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu ile TMMOB’un görüşü alınacak. Yönetmelik, bir yıl içinde çıkarılacak.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ‘Türkiye Coğrafi Bilgi Sistemini’ oluşturacak.

Tasarının, ‘İnşaat ve tesisat işlerinde yetki belgesi olmayan usta çalıştırılmayacağına’ ilişkin hükmü 1 Ocak 2012 tarihinde yürürlüğe girecek. Bu süre içinde ustalara geçici yetki belgesi verilecek. Geçici yetki belgeleri söz konusu tarihte sürekli hale getirilecek.

İnşaatta Yetki Belgesi Olmayan Ustaya İş Yok

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir