“Yeni Sözler Söylemek Lazım”

service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hudeybiye anlaşmasıyla üzülen müslümanlara,sabırları sonucu yüce Mevla Mekke’yi fethetme zaferini nasip etti.Mekke alındıktan sonra herkes peygamber a.s ın iki dudağı arasına bakıyordu.Acaba ne diyecekti…

Allah Resulu, onların kendisine revâ gördükleri gibi yüzlerine işkembe mi atacaktı?
Yollarına dikenler döküp üzerinden mi yürütecekti? Onlara, akla gelmez eziyet ve hakaretlerde mi bulunacaktı?Onların sahabîlere yaptıkları gibi boğazlarına ip takıp sokak sokak mı dolaştıracaktı? 
Kızgın kumların üzerine yatırıp onlara işkence mi yapacaktı? Onları aç ve susuz mu bırakacaktı? Yurtlarından mı çıkaracaktı?

Hayır, Mekkeni’nin kazanılmasıyla korkan haklatan birine’’kendine gelsene! Ben, bir hükümdar değilim. Ben, güneşte kurutulmuş et parçaları yiyerek geçinmiş olan Kureyşli bir kadının oğluyum’’diyecek kadar mütevazi olan yüceResûl, bunların hiç birini yapmadı. ve şöyle buyurdu;

Allah’tan başka ilâh yoktur. Bilmelisiniz ki, Cahiliyye Devrine âit olup, iftihar vesilesi yapıla gelinen her şey; kan, mâl dâvâları, bunların hepsi bugün, şu ayaklarımın altında kalmış, ortadan kaldırılmıştır.Hepinizin can güvenliği benim elim altındadır.Müslüman, Müslümanın kardeşidir. Bütün Müslümanlar kardeştirler Muhakkak ki, insanların Cenâb-ı Hakka karşı en hürmetsizi, en taşkını ve azgını; Allah’ın Hareminde adam öldüren, yahut kendi katilinden başkasını öldüren veya Cahiliyye intikamını almak için adam öldürendir. Ey Kureyş topluluğu! Şimdi hakkınızda benim ne yapacağımı tahmin edersiniz?” diye sordu.

Kureyşliler,Sen kerem ve iyilik sahibi bir kardeşsin! Kerem ve iyilik sahibi bir kardeş oğlusun! Ancak bize hayır ve iyilik yapacağına inanırız.” dediler.

Efendimiz”Benim halimle sizin haliniz, Yusuf’la (a.s.) kardeşlerinin hâli gibidir. Yusuf un (a.s.) kardeşlerine dediği gibi ben de sizlere diyorum:

‘Bugün sizin için bir kınama yoktur! Allah, sizi affetsin. O, merhamet edenlerin en merhametlisidir’ Gidiniz, sizler serbestsiniz.

Bu örneği hatırlatmak istedim özellikle.İhtiyacımız var çünkü.Bu sıralar söylemlerimiz değişti,milletimize özgü hoşgörü ve sevgi kültürü yerine kavga kültürü yerleşmeye başladı ve toplum olarak çok gerginiz…

Çok gerildik hem de çok…
Vatan ve Millet sevgisiyle yoğrulmuş bu aziz ve asil millet inanıyorum ki; kin ve nefret söylemlerinden artık vazgeçecektir.
Kuran’a inanmış,Muhammed‘i metodları unutmamış,bağrından Yunus’lar ve Mevlana’lar çıkarmış bu topluma ancak sevgi ve kardeşlik söylemleri yakışır.
Çok kolay beddua edip çok kolay öteleyebiliyoruz birbirimizi. Makam ve mevkiler için yapılan her türlü kötülüğü mübah görüyoruz.
Siyaset kanımıza işlemiş hayatın bir parçası olmuş sürekli didişiyoruz…
Oysa din,devlet ve millet hepsinin ötesinde değil midir?
Kutsallarımız ve değerlerimiz bir olmaya yetmez mi?
Vatan deyince orda her şey bitmeli değil mi?
Bu gidiş nereye dostlar …
Başka Türkiye yok!
…ve bizim bizden başka dostumuz da yok!
Yukarıdan aşağıya yeniden abdest alıp,birbirimize kenetlenip ,kendimize çeki düzen verip,yeniden kardeşlik türküleri söylemek lazım…
Mevla’na,ne güzel demiş;
”Kendine gel, yepyeni bir söz söyle de dünya yenilensin…”
Artık güzel görüp,güzel sözler söylemek lazım …
Hasan Engin

“Yeni Sözler Söylemek Lazım”

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir